Moblin is oorspronkelijk door Intel aangezwengeld en recent pas op eigen benen gezet. Naast die Linux-variant voor netbooks met Intels Atom-chips, werkt de chipmaker ook mee aan Chrome OS. Dit laat een woordvoerder van Intel weten aan de IDG News Service.

"Wij werken met Google aan diverse projecten, waaronder elementen van Chrome OS. We zijn al geruime tijd bezig met dit project", zegt Nick Jacobs, woordvoerder voor de Aziatische regio bij Intel.

Chrome OS is ook op Linux gebaseerd en heeft Google's webbrowser Chrome als applicatieplatform. Google zegt dat Chrome OS echt op webgebruik is gericht en dus een heel ander, beter beveilgingsmodel krijgt ingebouwd. Daar is al behoorlijk kritisch op gereageerd.

x86 en ARM

In tegenstelling tot Moblin is Chrome ook bedoeld voor gewone laptops en zelfs desktops. Tenminste, dat zijn de huidige plannen van Google voor dit platform. De internetreus heeft al pc-partners als Acer, Asus, HP en Lenovo aan de haak geslagen, naast chipbedrijven Freescale (voorheen Motorola's chipdivisie) en Texas Instruments.

Chrome OS draait namelijk ook op ARM-chips. Intel heeft enige tijd een eigen variant van de StrongARM-processors gevoerd, maar die zogeheten Xscale-chips zijn in juni 2006 van de hand gedaan. De processorreus voert nu de strategie om zijn x86-chips in alle soorten elektronica te verwerken; van supercomputers tot smartphones, naast natuurlijk pc's. Het heeft daarvoor ook net een vergaande samenwerking opgezet met Nokia.

Mobiel internet

Intel wil al geruime tijd voet aan de grond in de omvangrijke - en groeiende - markt voor mobiele apparaten. Tot op heden is de pc-processorreus daar een kleine speler. Diverse initiatieven, samenwerkingen en producten hebben tot op heden niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Zo is er de samenwerking met Microsoft, die in 2006 met eigen tabletontwerpen op de proppen is gekomen. Die zogeheten Origami-pc's zijn relatief duur en tot op heden niet doorgebroken net als eerder de veelgeroemde tablet-pc's.

De chipmaker ziet voor Moblin al sinds het begin veel meer mogelijkheden dan alleen als netbookplatform. Het promoot al geruime tijd het idee van mobiele internetapparaten (mid's), wat onder meer slaat op tablets, slimme horloges, routeplanners, muziekspelers, smartphones, tablets, 'smartbooks' en andere, nog niet gerealiseerde consumentenelektronica.

Update:

Intel Benelux bevestigt de medewerking aan het Chrome OS. "Intel werkt inderdaad al een tijdje samen met Google aan – bepaalde delen van – dit project. We zijn enthousiast over Googles beslissing", meldt woordvoerder Kristof Sehmke aan Webwereld.

"Tegelijkertijd blijven wij sterk geloven in Moblin." Hij legt uit dat Intel niet de intentie heeft om Moblin ooit te verkopen of er winst uit te genereren. "Intel heeft Moblin mede ontworpen om het vervolgens aan te bieden aan OSV'ss (Operating System Vendors) die er gebruik van kunnen maken."

De woordvoerder benadrukt dat Intel sinds jaar en dag voorstander is van een grote verscheidenheid aan software die draait op diens x86-chips. "De industrie heeft behoefte aan meer verscheidenheid – wat leidt tot versnelde innovatie."