Toekomstige generaties van de 64-bit Itanium-processors maken gebruik van een chiparchitectuur die overeenkomt met de Xeon E7, aldus Intel in een persbericht. De chipfabrikant werkt aan een ontwikkelmodel waarbij de chips gemeenschappelijke elementen hebben en wil naar volledige socket-compatibiliteit van de twee chips.

Itanium niet end of life

De instructiesets van de Xeon E7 en de Itanium worden overigens niet gelijkgetrokken, zo meldt The Register. De Xeon-serie doet het veel beter bij fabrikanten dan de Itanium-serie. De 64-bit-processor Itanium is vooral opgepikt door medeontwerper HP, die zijn Itanium-servers al jaren aan de man probeert te brengen.

HP vecht aan alle kanten om Itanium levensvatbaar te houden. Zo sleepte het bedrijf Oracle voor de rechter om software te blijven ontwikkelen voor Itanium-servers, nadat Oracle besloot dat Itanium zijn end of life had bereikt. HP won de zaak tegen het contractbreukplegende Oracle en daarmee lijkt de Itanium-server voorlopig gered.

Bedrijfsdatabases

De Itanium 9500 komt in zowel quadcore- als octocore-modellen (PDF), een verdubbeling ten opzichte van de 9300-serie die twee jaar geleden op de markt verscheen. Volgens Intel is de nieuwe generatie 40 procent sneller en verbruikt de chip minder energie. De modellen klokken 1,73 GHz bij een chip met een lager stroomverbruik, tot een high-end model van 2,53 GHz.

De prijs per socket gaat omhoog ten opzichte van de 9300-serie, maar qua rekenkracht is de klant goedkoper uit. Nog altijd mikt Intel met de Itanium op het bedrijfsleven en de fabrikant benadrukt dat de rekenkracht van Itanium-servers bij uitstek geschikt zijn voor grote taken van bedrijfsanalyse, databaseverwerking en ERP-toepassingen.