Chipfabrikant Intel heeft het afgelopen kwartaal zijn hoofd redelijk boven water gehouden. De omzet van 13,5 miljard dollar is met 5 procent iets minder dan dezelfde periode vorig jaar (14.23 miljoen). De cijfers reflecteren volgens Intel-CEO Paul Otellini de voortdurende zware economische omstandigheden.

Pc-markt draait op halve kracht

De pc-markt draait momenteel op halve kracht en ook de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Volgens Otellini heeft het bedrijf nog geen idee of dat komt door de populariteit van tablets en kijkt daarom met een schuin oog naar de gevolgen van Windows 8.

De grote vraag is of de pc-markt zich herstelt, of dat tablets permanent een groot marktaandeel pakken. Het zou volgens de CEO nog te vroeg zijn om daar iets zinnigs over te zeggen. “We hebben werkelijk geen idee voor de komende 12 maanden", vertelt Otellini in een conference call met analisten tijdens de presentatie van de kwartaalresultaten.

Windows 8 als antwoord

Otellini denk dat veel van deze vragen na de introductie Windows 8 duidelijk worden. “We weten veel meer over ongeveer 90 dagen, na de lancering van Windows 8. Dan moet ook blijken hoeveel van de halvering van de pc-markt komt door de slechte economische tijden", aldus Otellini, die zegt erg optimistisch te zijn over Windows 8, dat volgens hem 'touch' voor de eerste keer mainstream zal maken.

De chipmaker is ook blij met zijn aanbod voor dat vierde kwartaal. Intel verwacht dat er 140 modellen ultrabooks op de markt zullen verschijnen, waarvan er 40 touchbediening hebben. Een deel zullen ook zogeheten 'convertibles' zijn, een ultrabook die tevens functioneert als tablet.