Intel kondigde deze week tijdens Storage Networking World aan dat het een 'initiator' voor FCoE heeft ontwikkeld die wordt gebundeld met Intels 10 Gigabit Ethernet-serveradapters voor PCI Express. De FCoE-adapters moeten het makkelijker maken om Xeon-gebaseerde servers te koppelen aan Fibre Channel SAN’s.

FCoE vervangt de FC0- en FC1-lagen van de Fibre Channel-stack door Ethernet. Hierdoor wordt het Fibre Channel-protocol een ‘normaal’ netwerkprotocol op Ethernet dat draait naast het traditionele IP-verkeer. Dit in tegenstelling tot iSCSI dat draait bovenop IP met behulp van TCP. FCoE maakt dus geen gebruik van IP en is ook niet routeerbaar op de IP-laag.

De FCoE-specificatie wordt ontwikkeld door de INCITS T11 Technical Committee en ondersteund door bedrijven als Intel, Cisco, HP, IBM en NetApp. De ratificatie volgt waarschijnlijk in juni van dit jaar.

De gehele 10 GbE-familie van Intel zal in juli FCoE-ondersteuning bieden in combinatie met Red Hat Enterprise Linux. FCoE op Windows volgt later dit jaar. De adapter van Intel zal onder andere opduiken in de apparatuur van Brocade. Intel zal in mei bovendien een nieuwe 10 Gigabit AF DA Dual Port Server Adapter in productie nemen.

Bron: Techworld