De aankomende nieuwe Atom-chip, codenaam Pineview, is een flinke herziening van Intels energiezuinige processor. Pineview wordt gecombineerd met een systeemchipset voor I/O (input/output), wat tezamen Pine Trail heet. Dit chipplatform heeft als voornaamste vernieuwing de integratie van de grafische chipset, die ook krachtiger is dan de huidige.

'Antitrustgedrag'

Dat betreft tenminste de grafische chipset van Intel zelf. Concurrent Nvidia biedt netbooks met zijn Ion-chipset meer grafische kracht. De chipmaker beticht het marktdominante Intel dan ook van antitrustgedrag. Netbookfabrikanten zijn weinig genegen nog een chipset erbij te kopen als de Atom-processor al met een geïntegreerde grafische chipset komt.

Diverse computerproducenten werken al aan nieuwe netbookmodellen met de nieuwe Atom-processor. Dit zijn HP, Dell, Fujitsu, MSI en vele andere Intel-partners. Zij krijgen die chip nu geleverd om hun producten begin komend jaar op de markt te kunnen brengen. Intel heeft Pine Trail midden dit jaar al onthuld (pdf) en een prototype ervan gedemonstreerd.

Netbooks en nettops

Intel wil de aankomende nieuwe Atom-processor, N450 geheten, niet alleen inzetten voor netbooks, maar ook voor slanke desktop-pc's. Die zogeheten nettops moeten net als de nieuwe netbookmodellen met de 1,66 GHz N450-chips uitkomen in het eerste kwartaal van 2010. Later volgt de N470-uitvoering die een kloksnelheid van 1,83 GHz heeft.

Ondertussen zijn er geruchten opgedoken over de daaropvolgende Atom-processor, codenaam Cedarview. Het Cedar Trail-chippakket van Intel zou ddr3-geheugen gebruiken, high definition-video kunnen afspelen, en Microsofts grafische technologie DirectX 10.1 ondersteunen. De Cedar-chips zouden pas in 2011 op de markt komen.