Volgens Knut Grimsrud, 'Intel Fellow' en Director Storage Architecture, wordt het door SSD-leveranciers beloofde aantal cycles op een NAND-geheugen in de praktijk nooit gehaald. "Het aantal cycles wordt berekend door de data die wordt weggeschreven door de host te delen door de opslagcapaciteit. Maar dat is niet de juiste manier om er naar te kijken. Efficiënter is om ook te kijken naar de ‘Write Amplification Factor’ en de 'wear leveling efficieny'."

De 'Write Amplification Factor' zegt iets over de schrijfprestaties. De wear leveling efficiency geeft het verschil aan tussen het blok met het maximale aantal cycles en het blok met het gemiddelde aantal cycles. Grimsrud rekende voor dat met een opslag van 20 GB per dag de prestaties kunnen instorten van 15.000 naar 1500 cycles door in plaats van de oude formule de nieuwe te gebruiken.

Volgens Intel-collega Saleski loopt de kwaliteit van de huidige SSD's sterk uiteen. "Onder andere Dell en Lenovo leveren al een tijdje notebooks met SSD's, maar in de huidige gevallen weet je niet welke SSD's je krijgt. Bij benchmarking zie je pas de verschillen in performance. In sommige gevallen blijkt een SSD zelfs trager te zijn dan een harddisk."

Volgens SSD-leverancier SanDisk is het juist Intel die de zaken te simpel voorstelt. "Duurzaamheid uitdrukken in cycles is misleidend omdat het geen indicatie biedt voor hoe lang een SSD-product daadwerkelijk meegaat", aldus een woordvoerder. "Opvallend afwezig in het verhaal van Intel is de flashchip die wordt gebruikt. In plaats van te discussiëren over cycles kijkt SanDisk samen met de OEM’s naar de werkelijke gebruikersscenario’s."

Negatieve pers

Het is niet voor het eerst dat SSD's negatief in de belangstelling staan. Vorige maand meldde onderzoeksbureau Avian dat 20 tot 30 procent van de Dell laptops met SSD wordt teruggebracht vanwege technische mankementen. Het opslaan van gegevens zou traag gaan of er zouden zich technische fouten voordoen op de geheugenschijf.

Dell gaf destijds toe dat SSD's te maken hebben met kinderziektes en dat SSD in sommige gevallen trager kan zijn. Dat is het geval bij applicaties die data uitwisselen in erg kleine pakketten, zoals bijvoorbeeld Microsoft Outlook dat doet. De computerbouwer verwees het rapport van Avian echter rechtstreeks naar de prullenbak.

Dat 20 tot 30 procent van de SSD-laptops wordt teruggebracht 'is gewoon niet waar', aldus Chief Blogger Lionel Menchaca. Volgens Dell presteren de SSD’s gelijkwaardig aan of beter dan hard disk drives. "Het aantal SSD's dat wordt teruggestuurd, is in lijn met onze verwachtingen voor een nieuwe technologie en een heel stuk beter dan de aantallen die in de pers worden genoemd."

Dell kreeg al snel bijval van Lenovo. Volgens Matt Kohut, Lenovo Worldwide Competitive Analyst, is SSD weliswaar een nieuwe technologie met kinderziektes. "Maar ik geloof niet dat dat ook maar één ‘tier one vendor’ heeft te maken met een terugzendpercentage van hoger dan tien procent."

Intel op zijn beurt richt zijn pijlen uiteraard niet voor niets op de SSD-leveranciers. Intel wil hiermee uitstralen dat klanten beter af zijn met de SATA SSD's die Intel later dit jaar op de markt brengt. Dat Intel zijn NAND’s in eigen huis heeft ontwikkeld, moet extra vertrouwen wekken. Intel richtte in 2005 samen met Micron de joint venture IM Flash Technologies op dat zich toelegt op NAND.

Bron: Techworld