Intel boekte het vierde kwartaal van 2008 een winst van 234 miljoen dollar, ten opzichte 2,27 miljard dollar in het vierde kwartaal 2007. De lagere winst is het resultaat van de verslechterde economie en verminderde opbrengst van investeringen. Intel beleefde wel plezier aan de Atom chips die bedoeld zijn voor netbooks en kleinere laptops. Daarvan steeg de omzet met 50 procent en dat leverde het bedrijf 300 miljoen dollar aan omzet op.

Vorige week bracht Intel al de omzetcijfers voor het vierde kwartaal naar buiten. De omzet van de chipfabrikant daalde 23 procent ten opzichte van vorig jaar, en was 19 procent lager ten opzichte van het derde kwartaal van 2008.

Blijven investeren

Volgens de ceo van Intel, Paul Otellini, weerhouden de slechte cijfers Intel niet om meer te gaan investeren. "Ondanks dat de omstandigheden onzeker zijn, is onze zakelijke strategie duidelijk. Wij blijven innoveren, nieuwe markten creëren en wij zullen dan ook groeien zodra de markt weer herstelt", aldus Otelinni.

Volgens Intel zijn de netbooks een uitstekende mogelijkheid om goed te blijven draaien tijdens economisch moeilijke tijden. Otellini verwacht dat de netbookmarkt gaat groeien in 2009. Conurrenten zullen volgens hem ook hun pijlen gaan richten op netbooks, een markt die voorheen vooral het speelveld was van Intel. Toch zou Intel marktleider blijven. "Intel gaat zijn marktleiderschap nog verder uitbreiden dankzij productinnovatie en verbetering van de effectiviteit van operaties", aldus Otellini.