Een teraflops staat gelijk aan een biljoen berekeningen per seconde, een rekenkracht waar Verenigde Staten 15 jaar geleden nog 55 miljoen dollar voor over hadden. Die snelheid werd in 1997 gerealiseerd door 10.000 Pentium chips aan elkaar te koppelen.

Meer dan 50 kernen

De Knights Corner chip werd onthuld tijdens de SC11 supercomputing conference, waar Intel niet alle specificaties vrijgaf. Het exacte aantal kernen is niet bekend, wel liet de chipbakker weten dat het er meer dan vijftig zijn.

Rajeeb Hazra, general manager Technical Computing bij Intel, toont de Knights Corner chip (Foto: Intel)

Ook de datum dat de nieuwe superchip op de markt komt blijft voorlopig nog onder de pet. Wel is er al één klant bekend: het Texas Advanced Computing Center. In 2012 wil het bedrijf beginnen met installatie van een systeem dat gebruik maakt van de chips, die in eerste instantie moeten zorgen voor een constante snelheid van 10 petaflops, bericht Computerworld.com.

Concurrentie van Nvidia

De nieuwe chip is gebaseerd op Intel's Many Integrated Core (MIC) architectuur en is - net als gpu's - een 64-bit co-processor die is ontworpen om applicaties tegelijkertijd uit te voeren. Volgens, Steve Conway, analist bij IDC, is een MIC-processor vrij eenvoudig te programmeren omdat hij gebruik maakt van dezelfde instructieset als Intel's x86 processors.

Intel heeft in het verleden al chips ontwikkeld die een snelheid van één teraflops halen, maar die zijn tot nu toe niet in productie genomen. Concurrentie voor Intel's superchip komt van Nvidia's grafische processoren (gpu's). Dat bedrijf onderzoekt een manier om gpu's te integreren met ARM processors, chips die op dit moment vooral in smartphones worden gebruikt. In Spanje is gestart met de bouw van een dergelijke supercomputer, zo bleek eerder deze week.