De tick is het krimpen naar een nieuw knooppunt, bijvoorbeeld van 14 nanometer naar 10 nanometer. De tock is oorspronkelijk een nieuwe architectuur, bijvoorbeeld van Haswell naar Skylake. Die twee brengen Intel steeds naar nieuwere effici├źntere chips (zie onderstaand figuur.) Dit schema dreef Intel ongeveer de afgelopen tien jaar.

Bron: Intel

In een document (PDF) ten behoeve van beurswaakhond SEC suggereert Intel een iets ander schema, waarbij inderdaad meer wordt gekeken naar verbeteringen in de microarchitectuur voor de tick van 10 nanometer. De oorspronkelijke tick tock was al een tijdje aan het wankelen (met nieuwe architecturen binnen hetzelfde knooppunt.

Wet van Moore

"We verwachten de looptijd waarin we 14 nm-procestechnologie en onze volgende generatie van 10 nm verlengen en we onze producten en procestechnologie├źn optimaliseren terwijl we een jaarlijkse releaseschema blijven hanteren voor introducties van producten", aldus Intel. Met andere woorden: meer tocks in elke tick.

Binnen Skylake-opvolger Ice Lake is al een verbetering in de architectuur gepland. Daarnaast lopen chipmakers tegen een natuurkundige grens aan van chipkrimp, die momenteel wordt opgerekt met lithotechnieken als EUV. Met verschillende technieken als EUV, 3D-stacking en wat er ook in de laboratoria van ASML wordt ontwikkeld blijft de Wet van Moore nog wel even leven, maar het sneuvelen van de tick tock is een aardige indicatie dat chipfabrikanten niet op de oude stijl door kunnen blijven werken.