De nonprofit-organisatie Internet Archive heeft nu meer dan 85 miljard webpagina's gearchiveerd. Vijf jaar geleden waren dat er nog 30 miljard. Het hele internetarchief beslaat nu drie petabyte, opgeslagen op Linux-servers. Het archief groeit maandelijks met honderd terabyte.

Door de snelle groei stapt Internet Archive nu over naar een modulair datacenter van Sun. Dat bestaat uit servers in gemakkelijk verplaatsbare zeecontainers, schrijft Computerworld. De containers zijn volgestouwd met Sun Fire x4500s servers die draaien op Solaris 10 en het ZFS-bestandssysteem gebruiken.

Sneller

Groot voordeel aan de containeraanpak is dat de bouw van het datacenter veel minder tijd in beslag neemt. Volgens Sun kan het Internet Archive straks 500 aanvragen per seconde verwerken. Sun houdt woensdag in Santa Clara een openingsbijeenkomst van het nieuwe datacentrum.

De website Archive.org verandert vooralsnog niet. The Internet Archive slaat niet alleen webpagina's op, maar ook andere bestanden, zoals muziek, software en e-books. In de bibliotheek van het Egyptische Alexandrië staat een complete mirror.

Webwereld

De eerste versie van Webwereld die Internet Archive heeft opgeslagen dateert van juni 1998. Het Internet Archive is in 1996 opgericht door Brewster Kahle.