Door beperkingen in DNS en bepaalde protocollen, namelijk de grootte van ongefragmenteerde UDP-pakketjes, heeft het internet slechts dertien DNS rootservers. Er kunnen namelijk maar dertien rootserver adressen ondergebracht worden in DNS name query responses. Deze rootservers zijn echter van kritiek belang, omdat ze de eerste stap vormen in de vertaling van hostnamen naar IP adressen.

Plat

De H-rootserver, die beheerd wordt door het onderzoekslab van het Amerikaanse leger, lag meer dan 18 uur lang op zijn gat. Een anonieme bron meldde dat zaterdag en verbaasde zich ernstig over het feit dat één van de weinige rootservers, die ons hele internet ‘draagt’, zo lang plat kan liggen.

Redundantie

De bezorgde anonieme persoon vindt dat het Amerikaanse leger niet erg veel moeite lijkt te doen om de rootserver redundant te maken. Hij verwijst naar de diverse sites die andere rootservers hebben, waarmee ze behoorlijk fail safe zijn. Het is “onvoorstelbaar dat in dit netwerktijdperk één van de dertien rootservers zo lang plat kan gaan.”

Het Amerikaanse leger heeft volgens de angsthaas verzuimd om meer sites uit te rollen. De andere root operators, die geen ruggensteun hebben van de Amerikaanse overheid, hebben dat wel gewoon gedaan.

Onverantwoord

Zelfs het geplaagde ICANN heeft elf sites uitgerold. Als ze de verantwoordelijkheid niet aankunnen, moet het Amerikaanse leger dan deze belangrijke verantwoordelijkheid maar aan anderen overlaten. Dan is de stabiliteit van het internet tenminste gewaarborgd.

Bron: Techworld