De laatste jaren is er veel ten positieve veranderd op het gebied van internettelefonie. Zo zijn de technieken om geluid te comprimeren aanzienlijk verbeterd, waardoor er veel minder bandbreedte is vereist. Aan de andere kant hebben consumenten en bedrijven juist de beschikking over veel meer bandbreedte dan vijf jaar geleden. Ook worden toepassingen steeds gebruiksvriendelijker, waarmee internettelefonie qua gebruiksgemak steeds meer lijkt op 'ouderwetse' telefonie. Daarbij komt echter een groot aantal voordelen, waaronder de veel lagere kosten van het bellen.

Kenners zijn het er dan ook over eens dat internettelefonie de markt ingrijpend gaat veranderen. Marktvorser In-Stat becijferde recent dat de omzet uit voice-over-ip zal stijgen van bijna 138 miljoen dollar in 2003 tot ruim 934 miljoen dollar in 2008. Met name de integratie van voip-technologie met bestaande mobiele technieken zal hierbij een rol spelen. Vanaf 2006 zullen dergelijke gecombineerde toestellen in zeer rap tempo aan populariteit winnen, zo is de verwachting.

De veranderingen zullen grote gevolgen hebben voor de huidige bedrijfsmodellen, zo begrijpt ook KPN. Niet voor niets verklaarde topman Aad Scheepbouwer onlangs nog dat bellen over een paar jaar gratis zal zijn. Over een paar jaar? Het kan nu al.

De makers van Kazaa kwamen halverwege 2003 met het programma Skype, waarmee goedkoop kan worden gebeld via internet. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de voor muziek al beproefde peer-to-peer-technologie. Dit simpele programmaatje heeft voor een doorbraak gezorgd. Skype is echter maar een van de vele mogelijkheden voor bellen via internet.

In een aantal artikelen wordt een beeld geschetst van de huidige en toekomstige ontwikkelingen rondom internettelefonie. Welke aanbieders zijn er momenteel? Hoe werken de verschillende technieken? Welke hardware heeft u nodig? Hoeveel kunt u besparen? Op deze en vele andere vragen krijgt u antwoord in een fraai opgemaakt en 16 pagina's tellend pdf-bestand.

Als bonus krijgt de lezer een exclusief interview met Niklas Zennstr├Âm, voorheen bekend van Kazaa, nu actief met het populaire programma Skype.

Update:

In de pdf is helaas een onjuistheid geslopen. Hierin wordt op pagina 14 gesuggereerd dat Solcon voor zijn dienst alleen gebruikmaakt van het netwerk van BBned. Solcon levert zijn dienst via de netwerken van KPN, Versatel, BBned en BabyXL