Dat zegt analist Jack Santos van The Burton Group tegenover onze Britse tegenhanger. Santos gaf het interview naar aanleiding van een recent rapport van The Burton Group voor diens klanten, The Dark Side of Virtualization. Hoewel de voordelen volgens Santos flink opwegen tegen de nadelen, en hoofden van ict-afdelingen die nadelen dan ook snel vergeten, moeten ook de problemen rond virtualizatie worden onderkent.

De kern van de problemen liggen volgens Santos in het beheer van gevirtualiseerde omgevingen en de beveiliging. Veel virtualisatie-beheertools kunnen volgens Santos niet samenwerken met algemene beheersoftware, bijvoorbeeld IBM's Tivoli. En verdere interoperabiliteit is volgens de analist ver weg. "Het is eenvoudiger om vrede te krijgen in het Midden-Oosten dan om deze aanbieders met elkaar samen te laten werken", zegt Santos daarover.

Ook beveiliging is nog een openstaand probleem. Hoewel er nog geen grootschalige aanvallen zijn geweest tegen specifiek virtuele omgevingen, toch is het volgens Santos oppassen geblazen. Als voorbeeld noemt hij dat er al verschillende aanvalsmogelijkheden zijn gedemonstreerd op conferenties, en het is dan ook een kwestie van tijd voordat er daadwerkelijk dreigingen gaan ontstaan voor juist de hypervisor.

Maar Santos ziet ook dat er op virtualisatiegebied problemen worden opgelost. Zo is het aloude gedoe rond licenties volgens de analist geen heikel punt meer, omdat leveranciers daar ondertussen duidelijkheid in hebben geschapen. Zeker het laatste jaar zijn daar flinke stappen in gezet. Bron: Techworld