"Waarom werd iSCSI maar geen succes?", vraagt Silvano Gai zich hardop af. "Een reden is: voor iSCSI is TCP nodig en TCP verliest frames en als je frames verliest moet iemand dat weer repareren. Fibre Channel verliest geen frames. Maar een belangrijkere reden is dat datacentra zwaar hebben geïnvesteerd in Fibre Channel. De investeringen in bekabelingen en apparatuur vallen nog wel mee; het gaat vooral om investering in de kennis om storage in te richten met Fibre Channel. Sommige concepten in iSCSI zijn misschien beter, maar iSCSI is wel anders."

Volgens Gai maakt Fibre Channel gebruik van 'vreselijk klunzige concepten' zoals RCN, DMS en SPF. "Je zou denken dat de ontwikkelaars van deze concepten onder invloed zijn geweest van verdovende middelen. En dan kun je die concepten natuurlijk wel beter gaan ontwerpen, maar de gebruikers zijn er al vertrouwd mee geraakt en hebben hun systemen er omheen gebouwd. Storage werkt nu eenmaal op die manier."

"Zo’n vijf jaar geleden zijn we met twee dingen aan de slag gegaan", vervolgt Gai. “De creatie van ‘Lossless Ethernet’ en Fibre Channel over Ethernet.” Lossless Ethernet zal later dit jaar worden vastgelegd als 802.1Q bb. “Bij de creatie van Fibre Channel over Ethernet hadden we slechts één uitgangspunt: Fibre Channel over Ethernet moet onzichtbaar zijn. Een beheerder zou niet moeten weten dat FCoE bestaat. Met dat uitgangspunt wilden we voorkomen dat we dezelfde fout zouden maken als bij iSCSI. Voor FCoE wilden we helemaal niets opnieuw uitvinden; alle concepten en zelfs de bugs van Fibre Channel zitten in FCoE.”

Waarom zou je Fibre Channel eigenlijk over Ethernet willen versturen?

“Dat is eenvoudig. Van klanten krijgen we – en dan bedoel ik niet alleen Cisco – vaak een breed mandaat: ‘Je mag I/O-consolidatie doorvoeren waar je maar wil, zolang het maar Ethernet is’. Dat betekent automatisch dat Ethernet het enige netwerk is dat je kunt gebruiken en dat je het FC-protocol daar overheen moet draaien.”

Hoe stuurt FcOE dan Fibre Channel over Ethernet?

“In een notendop: we behandelen alles alsof het Fibre Channel is. Vlak voordat we een Fibre Channel-frame op de kabel zetten, stoppen we de frame in een Ethernet-frame en aan de andere kant van de verbinding pakken we de FC-frame weer uit. Wat daarbij belangrijk is, is dat we de FC-frame helemaal niet aanraken. De opslagdata kunnen op het ene moment op een FC-verbinding zijn en op het andere moment op een Ethernet-verbinding en dan doen wij er een Ethernet-enveloppe omheen. Vanaf de initiator tot de target zal dan ook alles werken. Er zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen. Zo mag een FC-frame erg klein zijn, maar een 28-bit frame is te klein voor een Ethernet-frame. Dat hebben we opgelost door data te compilen.”

Je noemde I/O-consolidatie als een voordeel van FCoE. Welke voordelen biedt het nog meer voor beheerders?

“Een voordeel is dat die beheerder niets zal merken van de consolidatie. En natuurlijk: als er een kabel breekt dan merk je dat echt wel. Maar niet tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Wat QLogic en Emulex (ontwikkelaars van de voor FCoE benodigde Converged Network Adapters, red) heel slim hebben gedaan, is het volgende. Ze hebben de netwerkinterface uniform gemaakt, maar niet het PCI-gedeelte. Vanuit PCI-perspectief heb je nog steeds twee apparaten; het Ethernet-apparaat laadt de Ethernet-driver en het Fibre Channel-apparaat de Fibre Channel-driver. Met als gevolg dat de netwerkbeheerder nog gewoon zijn NIC ziet terwijl de Fibre Channel-beheerder gewoon zijn Host Bus Adapter ziet. Nieuwkomer Intel heeft overigens voor een andere aanpak gekozen.”

Kun je uitleggen hoe de aanpak van Intel eruit ziet?

“Intel heeft alles in software geschreven en in het publieke domein gebracht. Daar is het opgepikt door onder andere Brocade en Melanox. Suns Solaris heeft een FCoE-stack wat in feite een port is van Intels stack. En zelfs Microsoft wil tegen het einde van dit jaar een FCoE-softwarestack hebben. Een grote beperking van Intels aanpak is dat het proces niet is gecertificeerd. Maar de aanpak van Intel is dan ook meer gericht op de toekomst. Over zo’n twee jaar is de situatie compleet anders. De processors hebben dan acht of zestien kernen waarbij één kern wordt gebruikt voor FCoE. Fibre Channel wordt dan gratis. Overal waar 10 Gigabit Ethernet aanwezig is, kun je Fibre Channel draaien.”

Als je bijvoorbeeld naar snelheid kijkt, welke stappen zal FCoE dan doormaken?

“FCoE is met betrekking tot snelheid volledig ‘agnostisch’ en zal zelfs over 40 of 100 Gigabit Ethernet gaan. Het is goed om te realiseren dat 8 Gig Fibre Channel zijn belofte niet waar kon maken. Bij 1, 2 en 4 Gig FC ging het allemaal nog prima. Bijvoorbeeld 4GFC kreeg je voor de prijs van 2GFC. Maar wat gebeurde er bij 8 Gig? Je bestelde 8GFC maar je kreeg de optica voor 4GFC en je betaalde ook voor 4GFC. Het probleem is dat de prijs van optica niet echt meeschaalt, waardoor je de situatie krijgt dat je een verbinding van 2000 dollar aansluit op een poort van 900 dollar. Het voordeel van convergentie is dat je volume krijgt waardoor de kosten dalen. 10 Gigabit Ethernet zal zeker volume krijgen.”

Waar ligt de winst van Fibre Channel over Ethernet?

“Waar consolidatie vooral voordeel gaat opleveren, is op de server. Het is maar de vraag of er voor de storage-arrays echt voordeel valt te behalen. Het is toch vooral een ‘x86 server-play’. Als je een apparaat van een miljoen dollar aanschaf, valt er procentueel niet zoveel winst te behalen met consolidatie.”

Je zei eerder dat iSCSI geen succes is geworden. Is er geen markt voor iSCSI?

“ISCSI kan nuttig zijn voor bijkantoren met een IP-verbinding. ISCSI speelt ook een rol aan de onderkant van de markt; daar is geen twijfel over mogelijk. Maar de iSCSI-markt is nooit echt geëxplodeerd. Staat tegenover dat negentig procent van de omzet wordt binnengehaald met Fibre Channel en tien procent met iSCSI. Het is dan ook nooit de bedoeling geweest om Fibre Channel te vervangen door iSCSI.”

Zal FCoE op termijn Fibre Channel vervangen?

“Ik zou daar graag ‘ja’ op willen antwoorden, maar ik weet ook dat storagemensen conservatief zijn. Een volledige vervanging gaat de komende vier tot vijf jaar niet gebeuren. FCoE zal vooral een rol gaan spelen bij nieuwe serverinstallaties en niet bij geïnstalleerde servers. Een server die is geïnstalleerd heeft ook al een verbinding. Waarom zou je de verbinding weg gaan gooien om FCoE te installeren? Dat zou alleen maar een extra investering betekenen."

Bron: Techworld