“Wij springen in een gat in de markt dat er was en er nog steeds is”, vertelt De Muinck Keizer tijdens een interview met Techworld. “De rest van de wereld heeft deze markt laten liggen en wij gaan nu uit van onze eigen kracht. Ik word nooit wakker met de gedachte een robbertje te gaan vechten met Microsoft.”

“Het is alleen maar mooi dat steeds meer partijen inzien dat cloud computing de toekomst is”, vervolgt de Benelux-baas van Google Enterprise. “Wij vinden het helemaal niet erg dat ook andere clubs zich bezighouden met dit fenomeen, want het houdt ons scherp en het zorgt er alleen maar voor dat Software as a Service steeds meer geaccepteerd zal worden. Binnen nu en een paar jaar weten we niet beter dan dat applicaties van het internet komen.”

Google ziet Microsoft dus niet als een concurrent?

“Wij zien onze applicaties echt anders. Ze hebben een andere ‘look and feel’; het is een compleet ander ding. We zeggen ook niet dat het een ‘of-of situatie’ is; je kunt heel goed een aantal platformen naast elkaar gebruiken. ‘Number crushers’ zijn heel erg gebaat bij Excel, en die functionaliteit zit nog niet in onze spreadsheets. Dan zeggen we: ‘Blijf alsjeblieft Excel gebruiken.’ En het is nog maar de vraag of die functionaliteit terugkomt in onze Apps. Voor 85 procent van je organisatie heb je die functionaliteit helemaal niet nodig.”

Waarom zou je gebruik willen maken van online kantoorapplicaties?

“Er kleven veel voordelen aan cloud computing zoals schaalbaarheid, het heel makkelijk kunnen updaten en upgraden, het kunnen delen van informatie, maar ook security. Ik durf de stelling aan dat het opslaan van gegevens op onze infrastructuur veiliger is dan op de gemiddelde infrastructuur van kleine en middelgrote bedrijven en zelfs grote bedrijven. Een bedrijf dat onze Apps gebruikt is tot de grond toe afgebrand, maar de werknemers hadden vanuit huis nog wel toegang tot de Apps.”

Blijft een feit dat je je applicaties toevertrouwt aan Google en dat Google op zijn beurt een aantrekkelijk doelwit is voor hackers!

“Vanuit hackersoogpunt zijn wij misschien wel de heilige graal om te hacken. En omdat we afhankelijk zijn van onze infrastructuur doen we er ook alles aan om ervoor te zorgen dat die infrastructuur een onneembaar bastion is en blijft. We nemen ook zelf hackers aan omdat we vinden dat die mensen zo slim zijn dat we ze binnen onze poorten moeten hebben.”

Lichten jullie klanten ook in over de genomen beveiligingsmaatregelen?

“Waar het onze infrastructuur zelf aangaat, doen we dat nauwelijks. Het is voor ons heel belangrijk dat die infrastructuur in tact blijft en hoe minder je erover deelt, hoe minder problemen er kunnen ontstaan. Maar ook vanuit een competitief oogpunt delen we weinig informatie over onze infrastructuur.”

Kritiek van onder andere Gartner is dat Google niet echt een duidelijke roadmap heeft. Je moet de blogs volgen om te weten wat er komt. Dat is lastig voor zakelijke klanten die met een planning werken. Hoe zie jij dat?

“Bij mijn eigen klanten zie ik dat probleem niet zo, want onder een gezamenlijke geheimhoudingsverklaring wordt er wel degelijk een roadmap gedeeld met grote organisaties. We hebben dan ook zeker een roadmap. Maar we gaan met de ontwikkelingen achter de schermen inderdaad wat minder transparant om dan andere IT-clubs. Ik merk wel dat we inmiddels wat scheutiger omgaan met informatie. Vanuit Google Enterprise denk ik dat we – in welke vorm dan ook – wat meer openheid van zaken zullen gaan geven over toekomstige ontwikkelingen.”

Bij de introductie van de Google Apps Team Edition was de kritiek dat beheerders onvoldoende controle hebben over de Apps. Vond jij die kritiek terecht?

“De controlemogelijkheden zijn inderdaad afhankelijk van de gekozen editie. Bij de Premier Edition heeft de beheerder echter alle macht om te bepalen welke gebruikers toegang hebben tot welke applicaties. Die controle ligt bij de beheerder. Het is niet zo dat er vanuit het internet maar geleverd wordt zonder dat de beheerder daar invloed op heeft. Daar gaat het bedrijfsleven nooit mee akkoord.”

Verandert de rol van de IT-beheerder door de komst van online applicaties?

“Beheerders zullen zich steeds meer bezig gaan houden met het uiteindelijke resultaat van de organisatie en het op een slimme manier aan elkaar koppelen van applicaties. Beheerders zullen dan ook steeds meer aan het stuur zitten van innovatieve ontwikkelingen en zich steeds minder bezighouden met het aanhouden van de lichten. Maar er zullen altijd applicaties blijven bestaan die niet als een service gehost kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de bedrijfskritische applicaties van banken die nu op mainframes draaien. Die zullen niet zo snel in de cloud terechtkomen.”

Bron: Techworld