“We zijn absoluut niet geïnteresseerd in het middensegment van de markt”, zegt Stephen Brobst stellig. “In alle landen willen we de topdrie banken hebben, de topdrie telco’s, de topdrie retailers en misschien nog een luchtvaartmaatschappij.

Voor de data-analyse en Business Intelligence werkt Teradata samen met partners als SAS, maar uw bedrijf heeft zelf ook tools die concurreren met die van de partners. Hoe ligt die verhouding?

“Onze basis is een schaalbaar hardwareplatform en het databasesysteem. Daar bovenop hebben we de modellen om de data te organiseren. Voor zeer specifieke behoeften hebben we onze eigen applicaties voor diepgravende analyse, maar die zijn niet echt concurrerend met die van de partners. Tools voor Business Intelligence hebben wij bijvoorbeeld helemaal niet in huis; op dat terrein werken we altijd samen met partners als Business Objects, Cognos en Hyperion.”

In welk opzicht is Teradata's relationele database anders dan de databases van de concurrentie?

“De werking is totaal anders. OLTP-databases zoals die van onze concurrenten IBM en Oracle plaatsen records als het ware in het laatst toegewezen block en dus in memory. Daardoor kunnen ze gegevens heel snel wegschrijven maar kost het veel meer moeite om de gegevens eruit te krijgen. Bij een datawarehouse is het lezen van data echter belangrijker dan het wegschrijven. Ons bestandssysteem is hash-gebaseerd, waarbij elk gegeven op een bekende plaats wordt weggestopt. Bij ons ligt de nadruk meer op een hoge doorvoer. OLTP-databases zijn weer heel goed voor kleine transacties.”

Ziet u IBM en Oracle op het terrein van datawarehousing als concurrenten? Daar lijkt het niet op.

“Dat hun databases niet zijn ontworpen voor datawarehousing, wil nog niet zeggen dat ze niet proberen te concurreren. Ze hebben al een relationele database en ach, ‘laten we daar ook wat reporting overheen doen’, moeten ze hebben gedacht. Als je een goede databasebeheerder in dienst hebt, dan zal dat ook wel werken. Maar wie verder gaat dan reporting, en begint met de analyse zonder de vragen op voorhand te weten of de tables niet kan voorbereiden, die komt in de problemen. Dan vallen die oplossingen dikwijls uit elkaar. Op dat moment gaat bij ons de telefoon: “Help, we hebben een brandend platform.”

Versie 13.0 van de Teradata database moet later dit jaar op de markt komen. Welke nieuwe mogelijkheden gaat deze versie bieden?

“Een belangrijk punt is opslagvirtualisatie om onder andere het geautomatiseerde databeheer verder te verfijnen en gegevens verspreid over meerdere diskdrives op te slaan. Beschikbaarheid zal een ander aandachtspunt zijn. Als beschikbaarheid belangrijk is, dan heb is er naast het primaire datacentrum nog een uitwijkmogelijkheid minimaal 150 kilometer verderop. Maar in een traditionele implementatie staat dat tweede datacentrum niets te doen, tot er iets gebeurt. Bij Teradata zijn beide systemen actief, en kunnen we ook aan load-balancing en synchronisatie doen tussen de twee locaties. In versie 13.0 verbeteren we het beheer en de prestaties van dit ‘dual active’-concept.”

Echte datawarehouses die echt alle bedrijfsdata opslaan zullen volgens Gartner zelfs in de toekomst niet bestaan. Bent u het daarmee eens?

“Ja. De visie is dat alle bedrijfsdata volledig geïntegreerd op een systeem wordt ondergebracht, maar de realiteit is dat dit nooit klaar is. Het kost tijd om de data in het datawarehouse te krijgen, en het inladen is vaak een gefaseerd project. Bij traagheid gaan mensen met dingen als Excel aan de slag. En als er geen beleid is, dan gaat iedere afdeling ook nog eens zelfstandig aan de slag op het eigen eilandje.”

Maar het heeft dus niets met capaciteit te maken?

“Welnee, we hebben zelfs petabyte-systemen. EBay drukt zijn datawarehouse uit in petabytes!”

Is er een toekomst voor datawarehouses in ‘the cloud’? Komt er zoiets als Datawarehouse 2.0? “Cloud computing is het nieuwe journalistieke stopwoordje geworden. Cloud computing is niets meer dan grote aantallen servers die samenwerken, waarbij het de gebruiker niet interesseert hoeveel servers er zijn en waar de werklast vandaan komt. Ik durf te beweren dat Teradata al jaren aan ‘datawarehouse cloud computing’ doet; ook bij ons werken heel veel servers samen en die zijn voor de gebruikers een geheel.” Bron: Techworld