Grootste verbetering van Invista 2.1 ten opzichte van de vorige versie is de samenwerking met virtuele machines. De tool voor opslagvirtualisatie kan nu worden geïntegreerd met virtuele servers van VMware. Dit omdat VMware ESX nu via de Interoperabilty Matrix van EMC is gecertificeerd om met Invista te werken.

"Daarmee kunnen we nu garanderen dat Invista werkt onder welke VM configuratie dan ook", zegt Hans Timmerman, country technology manager voor EMC Nederland. De samenwerking tussen applicatie, OS, hypervisor, fysieke server en netwerk is daarmee, zo zegt Timmerman, transparanter geworden. "Beheer wordt daarmee een stuk eenvoudiger.

Timmerman noemt nog twee dingen waar Invista volgens hem in uitblinkt. "Het is met de oplossing mogelijk om datamigratie uit te voeren zonder dat het de continuïteit van het systeem aantast." Volgens de country technology manager is dat nog steeds een horde voor grote bedrijven om over te stappen op opslagvirtualisatie. "Wat we eigenlijk doen is SAN-virtualisatie, die kan worden ingevoerd zonder dat het netwerk daaronder lijdt. Juist voor grote bedrijven is dat belangrijk." Een derde verbetering is de mogelijkheid om een datacentrum met Invista virtueel te spiegelen, zodat bedrijfskritische applicaties altijd een back-up hebben hangen in het SAN.

Invista wordt nog maar weinig gebruikt. Slechts honderd bedrijven deden mee aan het pilotprogramma, en wereldwijd maken zo'n tweehonderd bedrijven gebruik van de oplossing. In Nederland zijn nog geen Invista klanten. "Je voegt complexiteit toe, hoe je het ook wendt of keert", legt Timmerman uit. "Om het middel effectief te maken, moet de virtualisatie meer complexiteit wegnemen dan dat het toevoegt. En dat is volgens veel grote bedrijven nog niet het geval. Opslagvirtualisatie staat nog in de kinderschoenen." Maar, zo gaat Timmerman verder, "het zal uiteindelijk dezelfde weg bewandelen als servervirtualisatie, met twee a drie jaar vertraging". Volgens hem zijn bedrijven steeds meer aan het kijken naar de mogelijkheid van SAN-virtualisatie, "vooral omdat de echte winst in grote omgevingen van duizenden servers ligt".

Invista 2.1 komt later deze maand uit. Prijs begint bij ongeveer 100.000 dollars. Bron: Techworld