Het Londense veilinghuis Christie’s veilde gisteren een groot aantal stukken uit de computerhistorie. Het topstuk in die veiling was een verzameling belangrijke papers en artikelen van de Britse informaticus Alan Turing, die onder andere meewerkte aan het kraken van de Enigma Code en met de Turingmachine een computer avant la lettre ontwierp. In dat kavel zat onder andere het eerste gepubliceerde artikel van Turing.

Bletchley Park

Tegen de verwachting in werden die stukken niet verkocht: Een bod van 240 duizend pond (259 duizend euro) was niet voldoende, de eigenaar wilde een half miljoen pond (539 duizend euro) voor de artikelen ontvangen.

Dat is goed nieuws voor een comité dat is opgezet door de Britse techjournalist Gareth Halfacree. Hij wil de artikelen van Turing kopen om ze vervolgens te doneren aan Bletchley Park. Een museum op de locatie waar Turing in de Tweede Wereldoorlog meewerkte aan het kraken van de Enigma codes. Turing schreef daar enkele van de papers in de verzameling. In Bletchley Park staan al enkele belangrijke historische dingen zoals Colossus, de eerste elektronische computer maar het museum kan de papers van Turing niet betalen.

Een ton van Google

Halfacree heeft met zijn actie inmiddels 121.115 pond (130.554 euro) opgehaald. Op de donatiesite zegt hij dat hij inmiddels aan Christie’s heeft gevraagd of het kavel nog een keer geveild wordt of dat het teruggaat naar de verkoper, zodat Bletchley Park er een direct bod op kan doen. In beide gevallen is er volgens hem in ieder geval nog meer geld nodig. Hij roept donateurs op om grote bedrijven als Apple, Microsoft en Facebook te vragen om een donatie. Google heeft inmiddels een ton gedoneerd aan de actie.

“Turing is een held voor veel medewerkers bij Google vanwege zijn baanbrekende werk aan algoritmen en de ontwikkeling van de informatica”, aldus Google in aanloop naar de veiling. “Hij is ook een belangrijk figuur voor mensen over de hele wereld die geconfronteerd worden met homofobe aanvallen en die vanwege hun seksuele voorkeur gepest worden”, aldus de zoekgigant.

Steve Wozniak

Tijdens de veiling werden andere belangrijke relikwieën uit de computerhistorie wel verkocht. Eén van de 50 overgebleven Apple I’s werd voor 133.250 pond verkocht (terwijl de verwachte verkoopprijs 150.000 pond was). Opvallend daarbij is dat Apple-medeoprichter Steve Wozniak aanwezig was bij de veiling. Hij bood aan om de computer te signeren. Een Enigma-machine werd voor 67.250 pond verkocht.