De iPad 3G, sinds dit weekend te koop in de Verenigde Staten, blijkt simlockvrij te zijn. Wel vereist het apparaat microsim-kaarten, die de helft kleiner zijn dat reguliere simkaarten. Maar door de gewone simkaarten bij te snijden zijn die wel werkend te krijgen in de iPad 3G, meldt Engadget. Dat is volgens de gadgetsite "goed nieuws voor Europeanen".

Videostreams

Apple legt bij de iPad 3G wel beperkingen op aan het streamen van video via 3G-netwerken. Zo werken YouTube en filmverhuurdienst Netflix alleen in een lage resolutie, constateerden diverse techblogs dit weekend. In de app van ABC News werkt video helemaal niet via 3G: een WiFi-connectie is verplicht.

Die WiFi-eis ligt volgens de site AppAdvice aan de ontwikkelaars zelf. Apple heeft al in december aan ontwikkelaars aangegeven dat apps zich moeten kunnen aanpassen aan de 3G-verbinding wil het streamen van vidoe via mobiele netwerken mogelijk zijn. Netflix en YouTube hebben daarvoor de nodige aanpassingen gemaakt, maar ABC en anderen kennelijk nog niet, aldus AppAdvice.

Volgens Apple mag de stream in lage kwaliteit niet meer dan 64 Kbps (kilobit per seconde) zijn. Dat is nodig als de "netwerkomstandigheden dat vereisen", aldus het bedrijf in een toelichting over HTTP Live Streaming. Apple voert de restricties aan video via 3G in om te voorkomen dat de netwerken van AT&T overbelast raken. AT&T zelf wil niet ingaan op de kwestie en verwijst door naar Apple.

Twee 3G-antennes

Uit het uit elkaar halen van de iPad 3G dit weekend bleek dat het apparaat enkele hardware-aanpassingen heeft gekregen die de mobiele ontvangst moeten verbeteren. Zo zijn er twee 3G-antennes ingebouwd en is een van deze antennes aan het lcd-frame gekoppeld, wat de ontvangst bevordert.

De iPad 3G is 130 euro duurder dan de versies met alleen WiFi. AT&T verkoopt in combinatie met de iPad twee mobiele data-abonnementen: eentje met een datalimiet van 250 MB voor 15 dollar per maand en eentje zonder datalimiet voor 30 dollar per maand.