Wel een computer, geen computer, toch wel een computer: het gejojo met de iPad als werkapparaat van de zaak heeft drie jaar geduurd. In 2012 bepaalde de rechtbank in Haarlem dat RTL Nederland extra loonheffing moest betalen over de schenking van iPads aan 664 medewerkers. Of er even 323.687 euro aan de Belastingdienst kon worden overgemaakt.

RTL pikte dat niet en ging in hoger beroep. Want, zo zei de commerciële zender, de iPad is geen computer en dus gelden de belastingregels voor computers van de zaak niet voor de iPad. Ook niet als het ding voor een groot deel privé wordt gebruikt. En, verrassend, het Hof in Amsterdam gaf RTL Nederland in 2014 gelijk: de iPad was meer een communicatiemiddel dan een computer en dus ging er een streep door de rekening.

Staatssecretaris wint in cassatie

Maar dat pikte de staatssecretaris van Financiën weer niet en ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die komt nu met de uitspraak dat het Amsterdamse Hof abuis is en beter had moeten afwegen wat de meest doorslaggevende kenmerken van het apparaat zijn, die van communicatiemiddel of die van een computer. En dus heeft de rechtbank in Haarlem gelijk gehad en wordt de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof vernietigd.