Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple gisteravond heeft gepresenteerd. Analisten van marktvorsers Gleacher & Company en iSupply tonen zich verbaasd over de verkoopcijfers. De iPad was de grote motor achter de recordomzet die Apple in de afgelopen drie maanden wist te halen.

Eind juni maakte Apple al bekend dat het al 3 miljoen iPads had verkocht in slechts 80 dagen. Uit de kwartaalcijfers die Apple nu heeft onthuld, blijkt dat het gemiddeld 1,1 miljoen iPads per maand verkoopt. Dat worden er in de komende maanden alleen maar meer. Vrijdag gaat de verkoop in meer landen van start, onder meer in Nederland.

Bijna 13 miljoen

Marktonderzoeksbureau iSupply heeft naar aanleiding van de kwartaalcijfers zijn voorspelling voor de verkoop van iPads naar boven bijgesteld. Eerder dacht het bureau dat er dit jaar 7,1 miljoen iPads worden verkocht. Nu denkt iSupply dat dat er 12,9 miljoen worden. ABI Research is conservatiever met 11 miljoen stuks.

Enig gevaar zit in een tekort aan voorraden door de grote vraag. Op dit moment is de levertijd van de iPad zeven tot tien werkdagen en dat kan mogelijk oplopen zodra de verkoop in de negen extra landen van start gaat aanstaande vrijdag. Aan de andere kant zeggen analisten in Taiwan dat Apple zijn productie in de fabrieken daar heeft opgevoerd naar meer dan 2 miljoen stuks per maand.

Kannibalisatie

Overigens blijkt de vrees voor kannibalisatie van de iPad voor andere producten vooralsnog ongegrond. De iPad concurreert niet met Apple-producten als de iPod Touch of de Mac-notebooks. Apple zag in de afgelopen drie maanden ook in die productgroepen de omzet stijgen.

“Maar het is nog te vroeg om te bepalen of er kannibalisatie optreedt”, zegt chief operating officer Tim Cook van Apple. Hij voegt daaraan toe dat eventuele concurrentie van de iPad met computers op zich positief voor Apple kan uitpakken. Er zijn immers meer pc's dan Macs. “Dat is het mooiste als je minder marktaandeel hebt, want als de iPad inderdaad kannibaliseert op computers, dan is dat fantastisch voor ons. Er zijn heel veel pc’s om te kannibaliseren.”