Apple verkocht in het derde kwartaal wel bijna een miljoen iPads meer dan in het kwartaal ervoor, toen de tablets net op de markt verschenen. Sindsdien is de verkoop uitgebreid naar meer landen. Ceo Steve Jobs blijft optimistisch, ook nu de concurrentie met tablet pc’s komt.

“Wij denken dat al die tablets DOA zullen zijn, dead on arrival.” Hij voegde eraan toe dat de concurrentie komt met apparaten die een kleiner beeldscherm hebben en niet, net als de iPad, over 30.000 apps kunnen beschikken.

Teleurgesteld

De financiële markt reageerde teleurgesteld op de verkopen van de iPad en het aandeel Apple daalde nabeurs met 5 procent, nadat het eerder in de reguliere handel maandag op een recordhoogte van 318 dollar was geëindigd. Op dinsdag bleef het verlies in stand bij de opening van Wall Street.

Jobs deed zijn best om de sfeer goed te houden bij de presentatie van de resultaten. Hij zei dat de iPad de tabletmarkt volledig domineert. Daarnaast wees hij op het verdergaande succes van de iPhone, waarvan er in het laatste kwartaal 14,1 miljoen stuks werden verkocht. Dat is het dubbele van het aantal iPhones dat vorig jaar in dezelfde periode de winkel uitvloog.

iPhone is de goudmijn

De verkopen van iPhones is nu het belangrijkste deel van de totale omzet: 8,8 miljard van 20,34 miljard dollar totale omzet. De totale winst kwam uit op 4,3 miljard dollar.

Jobs kon het niet nalaten enkele sneren uit te delen aan concurrenten. RIM’s BlackBerry zou veel minder ondersteuning krijgen van ontwikkelaars van apps en verkoopt inmiddels ook minder smartphones dan Apple.

Jobs zei verder dat Android erg gefragmenteerd is en dat het met de dag meer gefragmenteerd raakt. Daarbij doelde hij op de vele vormen van Android. “Apple streeft naar een geïntegreerd model, zodat de gebruiker niet wordt gedwongen in de rol van de techneut.”