Het schiet maar niet op met het gebruik van Internet Protocol versie 6 (IPv6). Die opvolger voor het huidige IPv4 heeft onnoemelijk veel meer adressen en moet dringend in gebruik worden genomen – al jaren. De hoeveelheid IPv4-adressen raakt op: de laatste blokken zijn al verdeeld.

Meten is weten

IPv6 wordt al wel mondjesmaat gebruikt, maar het blijkt onduidelijk hoeveel. De meeste routers maken namelijk geen onderscheid tussen IPv4- en IPv6-verkeer. Daar zijn wel tools voor, zoals Netflow 9, maar die zijn lang niet overal in gebruik, meldt NetworkWorld. Implementatie ervan kan miljoenen kosten, voor grote netwerken.

Volgens metingen van netwerkbeveiligingsbedrijf Arbor Networks onder een zestal carriers in de Verenigde Staten en Europa is het IPv6-gebruik bij de gemeten telco’s zeer laag. Het dertien jaar oude protocol komt geëxtrapoleerd uit op 0,2 procent van al het internetverkeer. Bovendien is dat een daling van 12 procent over het afgelopen halve jaar.

De Internet Engineering Taks Force (IETF), de standaardenorganisatie die de IPv6-standaard heeft geschapen, twijfelt aan de accuraatheid van Arbors metingen. “Ik heb die data niet gezien en ik ben ook zeer verbaasd als het zou kloppen”, reageert IETF-voorzitter Russ Housley tegenover NetworkWorld. De metingen van Arbor zijn gedaan bij de verkeerde carriers, waar simpelweg al weinig IPv6-verkeer langs loopt, meent IPv6-directeur Martin Levy van de Californische isp Hurricane Electric.

IPv6-testdag

IETF-voorzitter Housley zegt dat er wereldwijd veel organisaties bezig zijn met de overgang naar de nieuwe versie van het Internet Protocol. Dat gebeurt ook in voorbereiding op de wereldwijde testdag voor IPv6, die op 8 juni plaatsvindt. Er zijn nu 229 organisaties en bedrijven die hieraan meedoen.

Voorop lopen internetgiganten als Google, Facebook en Akamai, naast netwerkleveranciers als Cisco en Juniper, en vele anderen. Daaronder ook Nederlandse partijen zoals hosters WideXS en HostingXS. Op de Wereld IPv6 Dag schakelen de meewerkende organisaties hun websites en netwerken over op IPv6, naast nog gewoon IPv4. Andere netwerken en ook gebruikers die ‘IPv6-ready’ zijn, sluiten dan via het nieuwe protocol aan op hun bestemmingen. Voor beheerders moet dit misconfiguraties aan het licht brengen.