Op de maandag na het einde van de procedure werd direct kritiek geleverd op de manier waarop de commentaren door de vergadering werden verwerkt. Ze vrezen dat het daardoor vrijwel zeker is dat OOXML wordt geratificeerd. "Wat je nu ziet is dat tijdens de BRM een onimplementeerbare standaard is gecreëerd", zei Aad Koppenhol, die namens Sun Nederland aanwezig was in Geneve afgelopen maandag. "Zoiets had nooit versneld mogen worden behandeld." Kritiek was er ook internationaal.

Vooral de beslissingen om negenhonderd van de duizend voorgestelde veranderingen af te handelen met een enkele stemming, en om de observerende landen (O-landen) daaraan mee te laten doen, viel slecht. De procedure was daardoor gehaast, en trad de procedure zoals vastgesteld door de JTC-1 (de technische commissie van de ISO) met voeten, zo stellen de critici zoals advocaat Andy Updegrove, die in Geneve als observator aanwezig was.

Voorzitter

Deze week zijn de critici van repliek gediend, zo schrijft Computerworld. Alex Brown, de voorzitter van de vergadering, reageerde maandag direct op het blog Updegrove. Kort somt hij zijn reactie op. "Ja, het was een goed idee om te stemmen (ik feliciteer de BRM voor die goede keuze)", zo schrijft Brown. "Ja, ik en de vergadering hadden de bevoegdheid om die beslissing te maken. Ja, alles was in lijn met de JTC 1 richtlijnen (meestemmen van O-leden en zo)." Hij schrijft verder dat de vergadering van tevoren tot in detail was doorgesproken en dat Updgrove er feitelijk naast zat met zijn analyse.

Naast het commentaar van Brown zelf heeft de ISO afgelopen woensdag zelf een verklaring uitgegeven. Daarin herhaalt de ISO wat de insteek is geweest en hoe de procedure verliep. Uiteindelijk zijn 43 resoluties aangenomen, waarvan de meeste unaniem, vier met een gewone meerderheid. Vier werden verworpen. De vergadering zou ordelijk verlopen zijn, en alle deelnemers kregen een zegje, aldus de ISO.

Durusau Patrick Durusau, een van de grote mannen achter ODF, is wellicht de meest opvallende voorstanders van de procedure. Hij laat woensdag in een open brief weten achter het proces te staan. "Iedereen is het erover eens dat iedereen aan tafel gehoord is. IBM en Oracle zullen dat niet als veel zien, maar wanneer was de laatste keer dat Microsoft naar iedereen luisterde in een openbaar en internationaal forum? Dat aan een tafel waar een standaard voor een toekomstig product door niet-Microsoftgroepen werd besproken?" Durusau sluit de brief af met het statement dat hij DIS29500, oftewel OOXML als ISO-standaard, ondersteunt, wat een draai is voor de voorzitter van een van de technische comités die de Amerikaanse delegatie afgelopen zomer adviseerde tegen OOXML te stemmen. Bron: Techworld