De werkgroep sip en voip is bedoeld om de ontwikkeling van allerlei vormen van menselijke communicatie over internet te stimuleren door onderling afspraken te maken over te gebruiken platformen, technologie├źn en diensten.

Volgens Michiel Leenaars, directeur van ISOC Nederland, staat Nederland niet op de kaart als het om voip of sip gaat. Sip (session initiation protocol) is een protocol om diverse communicatievormen waaronder voice over ip, instant messaging en streaming video mogelijk te maken.

De standaarden zijn er al lang, alleen gebeurt er in Nederland nog te weinig op dit gebied, zo leek de overheersende mening van de aanwezigen tijdens de ISOC-bijeenkomst.

"Skype heeft wel laten zien dat je de hele telecomwereld kan verpakken in te downloaden software", zegt Adrian Georgescu, directeur van AG Projects en de nieuwe vice-voorzitter van de werkgroep sip en voip. Voorzitter van de nieuwe werkgroep is Rob Meijer, oud-medewerker van KPN Research en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.