Vanaf vandaag zou iedereen binnen één maand moeten kunnen overstappen naar een andere provider van mobiele en vaste telefonie, internet of kabel. Deze regel gaat in na afloop van het contract, dat dus niet meer zomaar stilzwijgend kan worden verlengd. Vanaf 1 juli is de maximale termijn teruggebracht tot een maand, waardoor vooral overstappen met nummerbehoud sneller is geregeld.

Een aantal providers heeft echter aan toezichthouder OPTA gemeld dat zij daar nog niet toe in staat zijn, ondanks dat deze regel al jaren in de maak is. Dat meldt een woordvoerder van de OPTA aan het Financieele Dagblad.

Boetes

OPTA wil niet kwijt welke bedrijven nog in gebreke blijven, maar kondigt aan keiharde boetes uit te gaan delen als providers falen om de nieuwe overstapregels na te leven. Op een overtreding staat een maximale boete van 450.000 euro.

Belangrijke voorwaarde bij de nieuwe regeling is dat overstappers niet langer dan één dag verstoken zijn van internet in het geval van isp's. Recent werd duidelijk dat dit nog niet altijd lukt, al vindt de branche zelf de cijfers 'veelbelovend': in 86 procent van de gevallen wordt de overstap door de internetproviders gerealiseerd met een maximale dienstonderbreking van 24 uur.

Overstaplawine

De regels zijn onderdeel van de nieuwe Telecomwet die vandaag ingaat. Andere onderdelen van de wet, zoals het bedrijfsspamverbod en het bel-me-niet-register, zijn drie maanden uitgesteld.

Het is nog even afwachten of de nieuwe regulering aanleiding is voor een hausse aan overstappers. Voor veel providers is het in elk geval reden voor nieuwe reclamecampagnes en lokkertjes. Zo voerde Tele2 de afgelopen weken campagne waarin werd opgeroepen je huidige provider 'de zak' te geven.