Tot voor kort had IDG één VMware server staan. Daarop stonden 6 virtuele machines. De opslag stond ook op die fysieke VMware server. “We wilden meer servers gaan virtualiseren”, zegt onze systeembeheerder Rick Val. “Dat is voor het groeipad de logische stap. Maar dan moet je eerst een betere redundantie hebben dan we hadden”

Uitbreiden vóór de verhuizing?

Voor die beter redundantie was wel een nieuwe server nodig. Je zou denken dat het handig is om zo'n server tegelijk met de verhuizing aan te schaffen, zodat je de nieuwe server niet hoeft te verhuizen. Als alles toch al afgekoppeld is en tijdelijk offline, dan is het toch een stuk makkelijker om er een server bij te plaatsen?

Daar heeft Rick een andere visie op. “We hadden één server waarop virtuele machines draaiden, maar vooral vanwege gebrek aan redundantie wilden we graag over naar twee virtualisatieservers. Dat hebben we vóór de verhuizing gedaan, omdat we het pas door die redundantie aandurfden om een deel van onze 12 fysieke servers te virtualiseren. Wanneer we dat vóór de verhuizing doen, hoeven er dus minder fysieke servers mee”, stelt Rick.

Loopt als een SANnetje

Op de vraag hoe dat allemaal precies in elkaar zit, nu met die twee VMware servers, brandt Rick enthousiast los, zoals het een systeembeheerder betaamd. “We hebben een SAN staan en die hebben we uitgebreid met een aantal terabytes. De virtuele servers hebben we vervolgens op het SAN gezet. Daarvoor stonden ze op de opslag van de fysieke VMware server.”

De tweede server die is aangeschaft voor virtualisatie is een Dell Poweredge. “De tweede VMware server staat aangesloten op hetzelfde SAN, dus de opslag delen ze. Beide VMware servers hebben dus geen eigen opslag meer. Alleen VMware zelf staat nog op de fysieke servers. Verder hebben we de oude fysieke VMware server upgegrade met extra geheugen.”

(Bijna) nooit meer overwerken

Dit systeem biedt een goede redundantie. “Wanneer er één fysieke VMware server uitvalt, is dat geen probleem omdat de VM's door de andere fysieke machine worden overgenomen. Als we iets moesten updaten of andere veranderingen wilden doorvoeren, moesten we eerst altijd allerlei omslachtige manoeuvres uithalen."

Bovendien moest Rick vaak na werkuren nog aan de slag, omdat de fysieke server doorgaans opnieuw moest worden opgestart. Overwerken voortaan minder vaak voorkomen. "Nu kunnen we een clone maken en die updaten terwijl alles gewoon blijft doordraaien. Wanneer we klaar zijn met testen en de clone helemaal naar wens is, kunnen we zeggen ‘jij bent nu actief in plaats van de originele VM’ en klaar zijn we. We kunnen gewoon live schakelen!”

Geleidelijk meer virtualiseren

IDG is er nu dus klaar voor om langzamerhand meer fysieke servers te gaan virtualiseren. “Als we dat doen, hebben we een deel van onze 12 fysieke servers nog voor de verhuizing overgezet naar virtuele machines en kunnen we veel beter schalen.

Toch kunnen volgens Rick niet alle 12 fysieke servers gevirtualiseerd worden. “De Exchange server kunnen we bijvoorbeeld nog niet virtualiseren. Dat soort servers zijn namelijk erg I/O intensief. Als je dat wil, moet je fiber disks hebben die 15.000 toeren aankunnen en dat hebben we nu niet. We werken nu met Sata2 schijven die nog 7.200 RPM draaien.”

Groener

Een bijkomend voordeel van virtuele machines is dat ze minder stroom verbruiken, dus je wordt ook nog groener. Rick geeft toe dat dit voor IDG niet het belangrijkste is, maar het is toch mooi meegenomen. "Vooral de flexibiliteit die we nu hebben, dat gewoon doorgewerkt kan worden als er een server uitvalt, is ronduit een verademing. Ik kan nu alle servers clonen. We hebben geen downtime meer en ik hoef dus ook niet meer ’s avonds en ‘s nachts aan de slag. En dat is nog wel eens gebeurd in het verleden! Eén keer heb ik meer dan 24 uur achter elkaar gewerkt. Daar wordt je niet blij van.”

Daarover en over de verdere invloed van de verhuizing van IDG lees je hier meer: Verhuizen en ICT: een verhaal over voeten en aarde IT-Operatie Verhuizing: Over Murphy en de watersnoodramp IT-Operatie Verhuizing: Het is strak, doorzichtig en sexy? Een serverhok IT-Operatie Verhuizing: Slechts één server het raam uit! Bron: Techworld