De beursgang van Facebook had feestelijk moeten beginnen afgelopen vrijdag om 17 uur onze tijd, maar een technisch falen zorgde voor een half uur uitstel. Het probleem blijkt te maken te hebben met het terugtrekken van aanvragen op het laatste moment. Die 'cancellation orders' verstoorden het handelssysteem.

Niet alleen werd de beursgang een half uur uitgesteld, ook bleven investeerders gedurende de dag vaak in onzekerheid of hun koop- en verkooporders wel (op tijd) werden uitgevoerd. Dat schrijft de Wall Street Journal. CEO Robert Greifeld van Nasdaq OMX zegt zich te schamen.

Bij het testen werkte alles prima

De systemen waren voorafgaande aan de beursgang van Facebook uitgebreid getest en toen werkte alles naar behoren. Nasdaq zegt nu het gehele systeem dat samenhangt met een IPO opnieuw in te richten, maar er is niet bij gezegd hoe dat wordt vormgegeven. Het huidige systeem zou brak in elkaar gezet zijn.

Volgens de Journal hebben de technische problemen effect gehad op het verhandelen van zeker 570 miljoen aandelen. Het aandeel Facebook dreigde even onder de startnotering van 38 dollar te duiken, maar het bankconsortium dat de IPO begeleidde, heeft dat voorkomen door te zorgen voor overvraag via eigen handel..

Systemen laten het vaak afweten

Het is niet voor het eerst dat de Amerikaanse beurs met technische problemen kampt die direct effect hebben op de dagelijkse handel. Berucht is de 'flash crash' waarbij de geautomatiseerde systemen elkaar opjoegen en niet meer bij konden houden, waardoor de beurs in enkele minuten enorm kelderde.

Afgelopen maart ging een lokale aandelenbeurs in de Verenigde Staten voor een IPO, maar een aantal onvoorziene technische uitglijders in nota bene de eigen handelssystemen maakte dat dat bedrijf, BATS Global Markets, zijn beursgang moest afblazen.