Het gaat hierbij om twee technologieën waar Nokia patent op heeft. Volgens rechter Thomas Pender van de ITC (International Trade Commission) in de Verenigde Staten is een derde Nokia-patent niet geschonden door HTC. De Finse telefoonmaker, die nu wordt overgenomen door Microsoft, heeft de Taiwanese Android-concurrent aangeklaagd in diverse landen.

Nuttige telecomtechnieken

De twee patenten waarvan de ITC nu voorlopig oordeelt (PDF) dat er sprake is van schending betreffen twee telecomtechnieken. De eerste (7.415.247) is voor het efficiënter ontvangen en verzenden van radiosignalen. Het tweede octrooi (6.393.260) is voor fijnafstelling, om ongewenste signalen uit te filteren. Nokia heeft meerdere patenten in stelling gebracht tegen HTC.

De zaak die dient bij de ITC kan uiteindelijk leiden tot een import- en verkoopverbod voor de VS. Nokia heeft vlaggenschiptoestel de HTC One in het vizier. Een definitief oordeel van de ITC wordt pas later geveld. Naar verwachting gebeurt dat eind januari komend jaar, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG.