De Audio Adapter HD heeft een ingebouwde ESS Sable DAC met ondersteuning voor Master Quality Authenticated audio (MQA) en een "audiophone-grade"-versterker.

Essential is een samenwerkingsverband aangegaan met muziekstreamingservice Tidal, de enige dienst die gebruik maakt van MQA-rendering waardoor audiofielen hun muziek op de hoogste kwaliteit kunnen beluisteren. Al deze features zorgen er wel voor dat deze module 150 dollar kost.

Het is de tweede module die de fabrikant uitbrengt voor de smartphone. De eerste was een 360-gradencamera die tegelijk met het toestel werd uitgebracht.

Op dit moment is de Audio Adapter HD alleen beschikbaar voor de Amerikaanse en Canadese markt en al uitverkocht. Blijkbaar wordt de koptelefoonaansluiting zo erg gemist dat gebruikers daadwerkelijk bereid zijn 150 dollar neer te tellen voor deze mod.

Uit een klein onderzoek onder onze lezers bleek dat 80 procent van de respondenten vindt dat een smartphone een koptelefoonaansluiting moet hebben. Toch zijn er steeds meer fabrikanten die de jack-aansluiting weglaten.

Het is nog niet duidelijk of de adapter ook beschikbaar komt voor de Nederlandse markt.

Lees ook: 4 redenen waarom de Essential Phone zo hard flopte