De programmeur die vijftien jaar geleden het platformonafhankelijke Java-platform met gelijknamige programmeertaal heeft ontwikkeld, neemt ontslag. Gosling ziet het huidige Sun binnen Oracle niet zitten. "Ja, de geruchten zijn inderdaad waar: ik heb een week geleden (op 2 april) ontslag genomen bij Oracle."

De techneut geeft niet direct aan waarom hij opstapt. "Waarom ik ben weggegaan, dat is moeilijk te beantwoorden: zo'n beetje alles wat ik daarover kan zeggen dat accuraat en eerlijk zou zijn, zou meer schade aanrichten dan dat het goed zou zijn."

Oracle's plannen

Die mededeling heeft online al heftige speculatie doen oplaaien. Niet alleen over Goslings vertrek, maar ook over Oracle's plannen voor Java. Die wereldwijd gebruikte technologie van het nu ingelijfde Sun is juist de hoofdreden geweest voor database- en middlewareproducent Oracle om de gevallen serverleverancier te kopen.

Oracle belooft al enige tijd dat het Java ongemoeid zal laten. Het wil daarmee Java-developers en -gebruikers gerust stellen. Daaronder bevinden zich zowel klanten van Sun als van Oracle zelf (vóór de overname van Sun).

Snijden in Sun

Toch verandert er veel voor Sun, niet alleen de organisatie maar ook de producten en technologieën. Oracle heeft meteen bij de onthulling van de overname in april vorig jaar al straffe omzet- en winsteisen neergelegd voor de nieuwste aanwinst in het overnameportfolio. Sun moet in het eerstkomende fiscale jaar 1,5 miljard dollar aan operationele winst opleveren, en 2 miljard in het tweede jaar.

Het uitstel van goedkeuring door de Europese Commissie heeft Sun echter flink langer verlies laten lijden. De EC heeft de koop begin dit jaar uiteindelijk goedgekeurd. Sun heeft meer dan twee miljard dollar verloren in de twee jaar voorafgaand aan de in januari afgeronde overname. Oracle verwacht nog altijd direct winst te halen uit het noodlijdende bedrijf, nu het eenmaal is opgeslokt.

Gosling verklapt op zijn eigen blog een verandering toch wel: Oracle trekt de teugels inderdaad strak aan. "Dit is het nieuwe thuis van mijn blog. Het bevat al mijn oude blogposts van Sun; Suns beleid voor blogging gaf bloggers namelijk de rechten op hun eigen werk. De recentere blogposts die ik heb gedaan op blogs.sun.com zijn geschreven onder een wat meer beperkter beleid."

Sinds 1984 bij Sun

Gosling schrijft dat hij nu vooral moeite heeft niet langer te kunnen werken met zijn gewaardeerde collega's. "Ik weet niet wat ik nu ga doen, behalve dan even wat tijd vrij nemen voordat ik jacht ga naar een baan." De Unix- en Java-expert is in 1984 in dienst getreden bij Sun Microsystems. Bij Sun-eigenaar Oracle was hij nu cto (chief technology officer) van de divisie voor clientsoftware, vóór de overname door Oracle was hij cto van Suns divisie voor developerproducten.