Als je de beslissing hebt genomen om een webwinkel te starten, dan dient de volgende vraag zich aan: welk platform ga je gebruiken voor je webwinkel. Kies je voor een platform dat je zelf host, zoals PrestaShop of Magento, of ga je voor een Software as a Service (SaaS) oplossing, waarbij je in feite een webwinkel huurt?

In dit artikel bespreken we verschillende aspecten rondom SaaS en self-hosted webwinkels. Welk type platform past het beste bij jouw bedrijf?

Kosten

Als je kiest voor een SaaS-platform zijn de kosten voorspelbaar. Je betaalt een maandelijks bedrag aan de aanbieder en mogelijk nog wat extra kosten voor het faciliteren van betalingen en plugins en themes.

Bij self-hosting platformen moet je zelf de hosting regelen. Sommige systemen als Magento zijn behoorlijk zwaar en vereisen dure hosting. Omdat er een groter aanbod is aan plug-ins voor de self-hosted platforms, zijn deze wel vaak goedkoper. Ook bij een self-hosted systeem is het noodzakelijk dat je afspraken maakt met een partij die de betalingen voor je regelt.

Het grootste gedeelte van de kosten van een self-hosted webwinkel zijn echter verborgen. Om plugins te integreren in je webwinkel heb je vaak een programmeur nodig. Ook veel andere wijzigingen kun je niet zelf doen als je geen programmeerkennis hebt. De kosten van een programmeur zijn van tevoren lastig in te schatten. Programmeurs zijn op het moment schaars en dus duur. Soms heeft een programmeur een paar uur nodig om een relatief simpele functie in je webshop te integreren.

Zowel bij een SaaS-oplossing als bij een self-hosted oplossing kan het wenselijk zijn om een domeinnaam te registreren. Beide oplossingen kunnen echter ook prima aansluiten op een bestaande site.

Uitbreidingen en koppelingen

Als we puur kijken naar het aantal uitbreidingen, dan winnen de meeste self-hosted systemen. Als gevolg van het grotere aanbod, zijn de uitbreidingen ook vaak wat goedkoper. Als we echter kijken naar de uitbreidingen die het meest gewild zijn, dan zie je al snel dat de meeste functies op alle platformen wel beschikbaar zijn.

Het is ook belangrijk om naar de basisfunctionaliteiten van een systeem te kijken. Zo biedt Shopify standaard een mogelijkheid om een e-mail te sturen naar een gebruiker die een winkelwagentje achterlaat. In veel andere systemen heb je een plug-in nodig om dit te doen.

Hoewel er meer plug-ins zijn voor systemen als WooCommerce of Magento, is de kwaliteit van deze plug-ins niet altijd gewaarborgd. Veel SaaS platformen stellen echter strenge eisen aan de kwaliteit van plug-ins. Een plug-in sluit hierdoor vaak beter aan op de software en is makkelijker te installeren. Ook updates van de plug-in of de webwinkelsoftware zijn hierdoor eenvoudiger door te voeren.

Op het gebied van koppelingen met andere systemen is het beeld wat wisselender. Het verschilt per systeem welke koppelingen er beschikbaar zijn. Er zijn niet altijd koppelingen beschikbaar met typisch Nederlandse ERP- of boekhoudpakketten zoals AFAS, E-boekhouden of Snelstart.

Ontwerpmogelijkheden

Doordat je in een self-hosted systeem zelf in de code kunt, zijn de ontwerpmogelijkheden hier in principe eindeloos. Je kunt je webwinkel zo uitgebreid of zo mooi maken als je zelf wilt. Dit kan een reden zijn om te kiezen voor een self-hosted systeem.

Het is mooi dat je bij een self-hosted systeem deze vrijheid hebt, maar meestal is dit niet nodig. Uiteindelijk zijn veel webwinkels gebouwd en ontworpen volgens vaste conventies. Gebruikers verwachten een productafbeelding linksboven in het scherm en ze verwachten gelijk daaronder of daarnaast de prijs en een aankoopbutton te zien.

Met een drag-and-drop systeem zoals in Shopify maak je binnen een handomdraai een productpagina die voor de gebruiker logisch is. Je kunt eenvoudig de kleuren aanpassen. Bij de meeste self-hosted systemen moet je in de code duiken om een aanpassing te doen. Als je deze aanpassingen niet zelf uit kunt voeren, ben je een stuk minder flexibel.

Voor zowel SaaS- als self-hosted oplossingen zijn themes beschikbaar. Ook hier geldt dat er op SaaS-platforms wat minder keuze is, maar dat deze themes wel beter aansluiten bij de basissoftware.

Beheersgemak

Als je zelf je webwinkel host, dan moet je je eigen ondersteuning organiseren. Als je webwinkel op vrijdagmiddag uitvalt, dan kan het best zijn dat je pas na het weekend wordt geholpen. Daarnaast loop je het risico dat partijen naar elkaar gaan wijzen. Een goede SaaS-aanbieder biedt 24 uur per dag, zeven dagen in de week ondersteuning.

Van tijd tot tijd moet je webwinkel geüpdatet worden, bijvoorbeeld omdat er een beveiligingslek is ontdekt. Ook hier geldt dat je bij een self-hosted systeem zelf de update moet organiseren. SaaS-aanbieders voeren de update voor jou uit. De meeste van deze updates gebeuren zonder dat je er iets van merkt.

Self-hosted of SaaS, wat past bij jou?

Voor de meeste bedrijven is een self-hosted platform overkill. Ja, je hebt wellicht wat meer functies en mogelijkheden, maar heb je deze functies echt nodig? Kun en wil je de investering maken in programmeercapaciteit om ook daadwerkelijk gebruik te maken van deze mogelijkheden?

Een SaaS-oplossing is uiteindelijk dan ook het beste webshop platform voor de het gros van de webwinkeliers. Startende webwinkeliers willen eerst goed testen. Via een platform als Shopify heb je binnen een paar uur een eerste versie van je webshop staan. Doordat je snel aanpassingen kunt maken, kun je snel verbeteren. Andere webwinkeliers zijn in de eerste plaats ondernemer en pas in de tweede plaats ICT'er.

Veel platformen bieden de mogelijkheid voor een gratis proefperiode. Je kunt met Shopify bijvoorbeeld twee weken gratis aan je webwinkel bouwen. Binnen deze twee weken bouw je in de meeste gevallen een hele stevige basis voor een goed functionerende webwinkel.

Zijn SaaS-oplossingen dan de oplossing voor iedere e-commerce vraag? Nee. Zelf gehoste webwinkels zijn makkelijker te integreren in de complexe applicatielandschappen van een middelgroot bedrijf. In B2B-webshops is bijvoorbeeld vaak maatwerk vereist om prijsafspraken met klanten te verwerken. Zijn de functies die jij nodig hebt ook gewoon te realiseren op platformen als Shopify, maak het jezelf dan niet te lastig en kies voor SaaS.