De operationeel directeur (coo) krijgt daarvan 5 miljoen in contanten. De overige 17 miljoen krijgt hij in aandelen, die hij onder voorwaarden in twee delen mag verzilveren. De eerste helft van deze aandelen in Apple mag Cook op 10 maart volgend jaar te gelde maken, de andere helft een jaar later. Cook moet dan nog wel in dienst zijn bij Apple. De waarde van het aandelenpakket is op basis van de beurskoers op moment van de toekenning. Dat kan dus nog oplopen, of afnemen.

Kroonprins?

Deze beloning voor het waarnemen van ceo Steve Jobs komt naar buiten door documenten die het bedrijf heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission). Cook heeft volgens die paperassen "een uitstekende prestatie neergezet in het overnemen van de dagelijkse leiding". Cook is al wel eens genoemd als mogelijke opvolger voor Jobs. Apple heeft nog nooit van een opvolgingsplan gerept voor de charismatische grondlegger.

De bonus, in cash en aandelen, is toegekend op aanraden van Jobs zelf. Die is begin vorig jaar 6 maanden uit de running geweest vanwege medische problemen; een levertransplantatie en daarna herstel van die operatie.

Groei Apple

Jobs heeft voor die periode de leiding over het mede door hem opgerichte bedrijf uit handen gegeven. De topman heeft zich vanuit zijn ziekbed nog wel met het reilen en zeilen van Apple bemoeid. Met name de grote strategische beslissingen over zijn bedrijf heeft control freak Jobs niet uit handen gegeven.

Tijdens het - tijdelijke - bewind van Cook is het aandeel Apple zo'n 70 procent in waarde toegenomen. Dat is mede te danken aan reeds in gang gezette ontwikkelingen, maar de in 2005 benoemde coo heeft de verdere uitrol van de iPhone en de uitbouw van de iTunes App Store goed begeleid. Cook heeft in 2009 een totale beloning gekregen van zo'n 14 miljoen dollar. Hij is in 1998 in dienst getreden bij Apple.