Jarenlang werd alleen gesproken over de gigantische bedragen die telecombedrijven in Europa neerlegden voor de peperdure umts-licenties. Daarbovenop komen nog even grote bedragen die gemoeid zijn met de uitrol van het netwerk. Vodafone gaf in Nederland in totaal 1,4 miljard euro aan umts uit. Eindelijk is er nu een commerciële toepassing, zodat de eerste euro's terugverdiend kunnen worden.

Het telecombedrijf demonstreerde zijn 3G-dienst donderdag in Amsterdam voor de pers, alvorens er maandag mee de markt op te gaan. In de praktijk blijkt de theoretische maximumsnelheid van 384 Kbps (ongeveer tien keer zo snel als het huidige gprs-netwerk) uiteraard niet gehaald te kunnen worden.

Maar in de testopstelling ging de meter herhaaldelijk over de 270 Kbps heen. Hiermee is het prima mogelijk om streaming video te bekijken, bijvoorbeeld van het journaal. Dit gebeurde met behulp van de umts-kaart die in een laptop werd gestoken.

Deze kaart (ook geschikt voor gprs, mocht er geen umt-dekking zijn) kost 299 euro, exclusief btw. Een gprs-kaart kost tegenwoordig minder dan de helft, dus deze blijven volgens Vodafone Nederland gewoon op de markt.

De kosten per hoeveelheid verbruikte data zijn voor gprs en umts echter gelijk. Er komen verschillende databundels. De prijs per MB is bij de duurste bundel (van 100 MB) 75 cent. Het mobiel bekijken van een journaal is hiermee niet goedkoop, zo geeft Vodafone toe. Dit gaat zo'n tien euro kosten.

Het bekijken van streaming beelden zal naar verwachting dan ook niet de populairste toepassing zijn. Vodafone denkt meer aan zakelijke toepassingen als het binnenhalen van e-mail.

Toekomst

Binnen 'enkele maanden' volgt Vodafone met een umts-dienst voor consumenten. Deze zal onder het Vodafone Live-merk aan de man worden gebracht. Prijzen zijn nog niet bekend, maar Vodafone verklapt wel dat er eventueel ook per tijdseenheid kan worden afgerekend. Ook de prijzen van de te introduceren toestellen zijn nog niet vastgesteld. Duidelijk is alleen dat die hoger liggen dan de huidige Live-toestellen.

Over het aantal umts-klanten laat het telecombedrijf zich niet uit. Ook doet het concern geen uitspraken over het te veroveren marktaandeel. "We lopen behoorlijk voor op de concurrentie, dus we zijn in het voordeel", zo wil David Jones, ceo van Vodafone Nederland, slechts kwijt.

Het bedrijf zal dan ook in rap tempo zijn umts-portfolio blijven uitbreiden. Nog dit jaar komt Vodafone met een gecombineerde gprs/umts/wifi-kaart. Nu al is Vodafone in gesprek met beheerders van hotspots. Bedoeling is dat de rekening voor het gebruik van een wifi-hotspot via Vodafone gaat lopen.

Ook wordt gewerkt aan de snelheid. De 384 Kbps is al een enorme winst ten opzichte van gprs, uiteindelijk moet 2 Mbps beschikbaar zijn. Tot slot wordt het dekkingsgebied voortdurend uitgebreid. Nu nog bedient Vodafone 26 procent van de Nederlanders met zijn umts-dienst, begin 2007 moet dat 70 procent zijn, zo is afgesproken met de Nederlandse overheid.