Is het neerstorten van vlucht MH17 een bewuste terroristische aanslag of zou het toch een ongelukje met een raketinstallatie kunnen zijn? Door welk projectiel is de Boeing 777 geraakt? Welk land of welke groep is uiteindelijk voor de crash van het vliegtuig, waarbij donderdag 298 doden vielen, verantwoordelijk?

Debunking van indianenverhalen

Het zijn vragen waar de internationale gemeenschap en de Nederlandse regering zich nog niet aan durven branden, maar die de honderden leden van de Open Newsroom proberen te beantwoorden op basis van beschikbare informatie.

Bij de veelal van sociale media afkomstige informatie over de ramp wordt onderzocht in hoeverre het gaat om legitieme informatie, betrouwbare bronnen en welke vervolgvragen naar aanleiding van de binnenkomende informatie gesteld kunnen worden. Dat is belangrijk, aangezien verhalen die opduiken binnen sociale media snel een eigen leven gaan leiden.

Tot nog toe bemoeien enkele tientallen journalisten en medewerkers van internationale hulporganisaties zich met de informatie die bijvoorbeeld wordt gebracht over de betrokkenheid van Russische separatisten en de waarschijnlijkheid van gebruik van Buk-raketsystemen. Omdat het gaat om een Open Newsroom kan het publiek het onderzoek live volgen en zelf bijdragen.

Meerdere onderzoeksvelden

Open Newsroom is een initiatief van de blog Storyful en stelt zichzelf tot doel zinloze speculaties en de verspreiding van fake materiaal tegen te gaan. Dat wordt al langer gedaan in het Israëlische conflict rond Gaza, de verdwijning van vlucht MH370 en de Syrische burgeroorlog. Een verslag van het onderzoek naar de vliegramp tot nog toe kan hieronder worden gelezen:

How Social Sleuthing Uncovered Evidence of Surface-to-Air Missile Systems in Eastern Ukraine