Zowel Barnes & Noble, de grootste boekhandelketen in de VS, als het bedrijf Spring Design lanceerden vorige maand hun eerste e-reader. Beide apparaten hebben twee schermpjes en draaien op Google Android.

De Nook heeft een 6 inch zwart-wit scherm met e-ink en daaronder een 3,5 inch kleuren-lcd met aanraakbediening. De Alex van Spring Design heeft ook zowel een e-inkscherm als een lcd-display, die dezelfde functies vervullen.

NDA

Spring Design stelt in de rechtszaak dat het zijn octrooien voor Alex al in 2006 heeft gekregen, waaronder een patent voor de zogeheten 'duet navigator' met een e-inkscherm en een lcd. Spring Design werkte samen met B&N onder een geheimhoudingscontract. Volgens het bedrijf heeft de boekhandelketen dit contract geschonden. Spring Design haastte zich om zijn e-reader Alex te lanceren op de avond na de bekendmaking van de Nook.

Nieuwe chip voor e-readers

De Alex is overigens een van de e-readers die wordt genoemd in de aankondiging van chip-leverancier Marvell dinsdag van zijn nieuwe Armada-chip.

Deze chip is ontworpen om hoge-resolutie pdf's sneller te renderen, energie te besparen en e-paper in dunnere formaten te ondersteunen. De chip heeft 3G, bluetooth en WiFi aan boord. De Armada is ook geschikt voor grotere schermafmetingen, zoals op het formaat van tijdschriften en kranten.

De eerste apparaten met de Armada-chip verschijnen begin 2010, waaronder Plastic Logics Que, een van de grootste e-readers, bedoeld voor zakelijk gebruik.