Het omkoopschandaal speelt al enige tijd. Een HP-vertegenwoordiging in Duitsland wilde een vijfjarige deal sluiten met het Russische Openbaar Ministerie om hardware te leveren aan een kantoor in Moskou. De deal zou HP 35 miljoen euro opleveren, maar kwam slechts tot stand nadat de HP-werknemers flinke omkoopsommen hadden betaald aan Russische ambtenaren. Ook zouden de werknemers zich schuldig hebben gemaakt aan verduistering en belastingontduiking, meldt Computerworld.com.

HP heeft, zoals al eens eerder, alle medewerking toegezegd aan de Duitse justitie en benadrukt dat het bedrijf zelf niet wordt verdacht. “We zijn slechts zijdelings betrokken." Het bedrijf heeft al eerder melding gemaakt van de zaak bij de Security and Exchange Commission, de beurswaakhond, en doet dat nu weer in een update. In die update zegt HP zelf ook onderzoek te doen naar de gebeurtenissen. Daarnaast kijkt de Amerikaanse justitie of HP ook de Amerikaanse wet heeft overtreden.

Ook onderzoek naar werknemers HP Nederland

Justitie in de VS neemt in zijn onderzoek ook andere deals van HP mee, niet alleen in Rusland maar ook in Servië en het vroegere GOS, de inmiddels ter ziele gegane opvolger van de Sovjet Unie. Het onderzoek gaat helemaal terug tot aan het jaar 2000.

Ook werknemers van HP Nederland zijn nog steeds in beeld van de Amerikaanse justitie, naast die van HP in Rusland, Duitsland, Oostenrijk, Servië en het GOS. Daarbij gaat het om mogelijke betrokkenheid in het geven van illegale kortingen en andere niet toegestane betalingen aan wederverkopers, overheden en bedrijven. Het onderzoek naar de Nederlandse werknemers van HP is al enige tijd aan de gang, maar het blijft onduidelijk of dat wat heeft opgeleverd.