Het New Yorkse departement van Justitie begint na twee jaar onderzoek een federale zaak tegen Intel 'omdat het de wetten van de staat New York én het land heeft overtreden'. De chipfabrikant zou miljarden dollars illegale kortingen aan hardwaremakers hebben gegeven in ruil voor exclusiviteit. Als fabrikanten als HP, Dell en IBM een deal met de concurrentie overwogen, dreigde Intel met 'strafcampagnes', zo luidt de beschuldiging.

Omkoping en dwang

"In plaats van eerlijk te concurreren heeft Intel omkoping en dwang gebruikt om zijn wurggreep op de markt te houden", aldus openbaar aanklager Andrew Cuomo in een verklaring. "Het handelen van Intel was niet alleen oneerlijk beperkend voor potentiële rivalen, maar ook schadelijk voor de gemiddelde consument, die is beroofd van betere producten en lagere prijzen."

Het gaat daarbij volgens het OM niet om incidenten, het machtsmisbruik was 'de centrale bedrijfsstrategie van Intel', waarbij de allerhoogste bestuurders zouden zijn betrokken. Intel heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Gestraft door Kroes

De zaak hing al enige tijd in de lucht. De afgelopen jaren is Intel in verschillende landen aangeklaagd en veroordeeld voor oneerlijke handelspraktijken, onder meer in Japan en Zuid-Korea. De voorlopige climax vond afgelopen mei plaats, toen de Europese Commissie Intel een recordboete van ruim 1 miljard euro oplegde wegens monopoliemisbruik en illegale kortingen.

Intel heeft hiertegen beroep aangetekend bij het Gerechtshof van eerste aanleg in Luxemburg. Het stelt dat de zaak door de EC slecht is onderbouwd en bovendien in strijd is met de mensenrechten.

De nieuwe Amerikaanse aanklacht put uitgebreid uit belastende correspondentie die ook in de Europese zaak boven tafel is gekomen. Het betreft onder meer interne e-mails van IBM en HP waarin wordt gemeld dat Intel 'wraak zal nemen' als ze met AMD in zee gaan.

FTC-zaak volgt

Er loopt overigens al langer een civiele zaak in de VS, waarbij rivaal AMD de eisende partij is. AMD was ook aanjager van de Europese antitrustzaak. Daarnaast doet ook de Amerikaanse marktwaakhond, de Federal Trade Commission (FTC), al ruim een jaar onderzoek naar monopoliemisbruik door Intel.

Ingewijden melden de New York Times dat deze nieuwe strafzaak de kans aanzienlijk verhoogt dat ook de FTC met een formele aanklacht tegen Intel komt. De New Yorkse justitie zou namelijk nauw samenwerken met de FTC.