Dat meldt de Telegraaf. Een woordvoerder van Justitie doet geen uitspraken over het plan maar bevestigt dat de thuiskopieheffing morgen wordt behandeld in de ministerraad.

Verder bevriezing is tegen het zere been van muzikanten, auteurs en regisseurs die claimen 25 miljoen euro aan inkomsten te zijn misgelopen. Ook belangenorganisaties Norma en Stichting Thuiskopie strijden al jaren voor de invoering van de heffing.

Die heffing zou begin 2006 al werkelijkheid moeten zijn maar werd keer op keer uitgesteld met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Minister van Justitie Hirsch Ballin wil het thuiskopiestelsel nu verder bevroren laten, en welk voor de komende drie jaar.

Bodemprocedure

De ministeraad besloot eerder al voor 2009 de thuiskopieheffing opnieuw te bevriezen. Het ministerie van Justitie heeft het gehele heffingenstelsel sinds begin 2008 bevroren wegens financiële wanorde bij Stichting de Thuiskopie is en verdeeldheid bij de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). In de SONT zitten namelijk ook de fabrikanten van harddisks en schijfjes, en die zien nieuwe heffingen helemaal niet zitten.

Tegen de bevriezing voor 2009 kwamen stichting Norma en Stichting Thuiskopie afzonderlijk van elkaar in verweer. Beide organisaties startten een bodemprocedure tegen de staat. Stichting Thuikopie daagde ook de SONT voor het gerecht. De argumenten van beide partijen zijn dezelfde: de verschillende AMvB's die het heffingensysteem hebben bevroren zijn onrechtmatig en moeten worden teruggedraaid.

Meerdere pogingen

Het is bepaald niet de eerste poging van rechtenorganisaties om de bevriezing te doorbreken. Stichting Norma, die acteurs en uitvoerende artiesten vertegenwoordigd, heeft al ettelijke rechtszaken lopen. Begin 2008 verloor Norma al een kort geding over de bevriezingsmaatregel van Justitie en ook in hoger beroep ving de stichting bot.

Morgen besluit de ministerraad hoe het de komende jaren verder gaat met de thuiskopieheffing.