Speedtest verricht sinds 2,5 jaar 'onafhankelijke internet snelheidsmetingen'. Iedereen kan via de site meedoen met een meting. Deze week is de miljoenste test geregistreerd. Alleen de metingen die zijn uitgevoerd door geregistreerde gebruikers worden uiteindelijk in de tellingen meegenomen.

In de top 10 van de afgelopen vier weken staat het Maastrichtse kabelnetwerk van @Home bovenaan met een gemiddelde snelheid van 354,80 kBps. Het overige @Home-netwerk moet het doen met een snelheid van ruim 264 kBps maar bezet daarmee nog altijd een tweede plek.

Volgens Maurice van der Zwaan van Speedtest is dit de afgelopen maanden een normaal beeld. "Eigenlijk zijn ze ooit een keer door het oude Cistron-netwerk van de eerste plek verstoten." Cistron staat momenteel op de derde plek met het Broadband 2048 pakket. Cistron is daarmee de snelste DSL-aanbieder.

Plek vier, vijf en zes worden weer ingenomen door kabelaanbieders: Chello, Kabelfoon en ZeelandNet. "Kabel is met een opmars bezig", zo weet Van der Zwaan. "De grootste problemen zijn verdwenen, zoals bijvoorbeeld met Casema. Inmiddels kan kabel de concurrentie met ADSL ruimschoots aan." Kabelfoon is volgens Speedtest de snelste stijger.

De top 10 wordt gecomplementeerd door het 1024/256 ADSL-netwerk van de Universiteit van Amsterdam via BaByXL (110 kBps) en de geavanceerde Mxstream-abonnementen via XS4ALL (102 kBps), Planet (101 kBps) en Euronet (98 kBps).

Speedtest biedt gebruikers de mogelijkheid snelheidstesten uit te voeren. De resultaten worden opgeslagen in een database waardoor gebruikers eigen gegevens kunnen raadplegen en vergelijkingen met andere providers kunnen trekken. Verbindingen die direct op de universiteitsnetwerken zijn aangesloten, worden niet in de metingen meegenomen.