KPN en Reggefiber gaan miljarden steken in glasvezel tot in de woning. En de kabel zal daar op termijn veel, heel veel last van krijgen. En dat heeft nauwelijks te maken met supersnel internetten, maar alles met tv.

Toezichthouder Opta is het glasvezeloffensief gunstig gezind: een mild toezicht op de tarieven van Reggefiber/KPN voor toegang voor derden acht Opta momenteel afdoende.

Rituele dans

KPN is tevreden, al temperde het zelf de verwachtingen, aangewakkerd door Trouw, met een bericht : "Van een grootschalige aanleg van FttH-netwerken in Nederland is echter nog altijd geen sprake."

In het persbericht van KPN staat ook reeds dat KPN tevreden is met de houding van de NMa, terwijl het besluit van de NMa dus officieel nog moeten komen. Gistermiddag kwam de NMa al met een belangrijke voorbode van de goedkeuring.

De marktwaakhond geeft - net als Opta - de markt het woord over het aanbod van KPN/Reggefiber om derden voor 14,50 tot 17,50 euro (met maximaal 20 procent volumekorting bij veel aansluitingen) toegang te geven tot de infrastructuur om diensten aan te bieden.

Volgens Hendrik Rood, consultant bij Stratix en kenner van de telecomsector in Nederland gaat het om een rituele dans van KPN met de toezichthouders.

Hij verwacht dat de bundeling van krachten tussen KPN en Reggefiber geen strobreed in de weg wordt gelegd: "Dat kan de regelgever zich niet permitteren in een recessie waarbij een grote partij belangrijke nationale investeringen wil doen, waar nu nog niets is. Dat zou politiek erg onverstandig zijn. Mededingingswetgeving is niet bedoeld om investeringen te remmen."

Kabelbedrijven afwachtend

Maar hoe denken de marktpartijen en rivalen erover, die nu worden geconsulteerd? Rob van Esch, directeur van NLkabel heeft zich nog geen mening gevormd: "Ik vind het een complex stuk van de Opta, zo ingewikkeld dat ik er niet één-twee-drie een mening over heb." Wel spreekt hij wel de hoop uit dat de NMa het KPN en Reggefiber nog lastig gaat maken met het besluit dat binnenkort volgt.

UPC, één van de belangrijkste leden van NLkabel, weet het ook nog niet: "We bestuderen de zaak nog." Ziggo is wel uitgestudeerd op het Opta-voorstel: "Het gaat toch om de concurrentie tussen de netten en onder welke voorwaarden KPN en Regge derden moeten toelaten deert ons niet zo veel."

Wat Ziggo wel boeit zijn de lokale subsidies voor glasnetten: "Oneigenlijke overheidssteun zullen we tegengaan." Maar dat betekent niet dat Ziggo hoopt dat kartelwaakhond NMade deelneming van KPN in Reggefiber zal tegenhouden.

Goed toezicht is wel van belang, meent de woordvoerder van Tele2: "We staan positief tegenover de mogelijke investeringen van KPN in fiber to the home, maar het is wel van evident belang dat alle marktpartijen toegang krijgen tot the last mile via glas. De Opta moet de groothandelsprijzen bepalen die KPN en Reggefiber ons in rekening gaan brengen."

Tele2 wil niet zeggen of ze onderhandelt over toegang tot de huidige glasnetten, maar houdt diplomatiek alle opties open: "Wanneer onze klanten vragen om diensten over glas en wanneer we hier een goede business case omheen kunnen bouwen dan zijn we geïnteresseerd in het aanbieden van diensten."

Strijd met kabel

UPC voerde tevergeefs hevige strijd om de aanleg van het Amsterdamse glasnet tegen te houden. Ziggo is niet van plan zich heftig te verzetten, maar voert de strijd - net als UPC nu - in de markt: "Volgende zomer bieden we 80 Mb/s internet aan en dat is ruimschoots voldoende om aan de vraag van klanten te voldoen."

Die klanten, meent Ziggo, zitten veelal niet op hogere snelheden te wachten: "Als we de snelheden opvoeren zie je dat veel abonnees kiezen voor behoud van hun snelheid tegen lagere prijzen."

Ziggo past dus op met investeringen in glasvezel tot aan woningen: "Dat is nu nog een factor drie tot vier duurder vanwege de apparatuur die nodig is op het glas. Nee, ook bij nieuwbouwwoningen leggen we geen glas."

Dat HD en on-demand video de vraag zullen versnellen baart Ziggo geen zorgen: "De tv-kabel heeft alles bij elkaar een capaciteit van meer dan 1 gigabit. Digitale televisie voorziet in een grote behoefte en is een succes."

Superieur totaalpakket

Hendrik Rood is het niet eens met de zienswijze van Ziggo: "Natuurlijk verklaren de kabelaars nu dat ze alle diensten waar vraag naar is straks met Docsis 3 en opschaling van bandbreedte kunnen leveren. De komende jaren zal dat nog het geval zijn, maar daar waar consumenten glasaanbod in de regio prefereren, zal dat niet langer het geval blijken te zijn."

De telecomanalist verwacht dat vooral dat glas de kabel voorbij gaat streven met het totaalpakket aan diensten waarmee de kabel nu juist scoort. Met het analoge tv-programmapakket, in combinatie met supersnel internet, en bovenal meer digitale zenders - ook in HD – zal glas de tv-kabel aftroeven. Dat blijkt nu ook al in gebieden waar glas wordt aangeboden door met name Reggefiber.

Dus concurrentie zal groeien door glas: "De kabelaars waren tot nu toe in het voordeel omdat ze telefonie konden veroveren, net als internet gemiddeld goed voor zo’n 30 euro per maand. Voor KPN zit de nieuwe markt in Digitenne met een euro of 7 per maand. Met glas wordt het voor KPN interessanter, want dan kunnen ze het aanbod van kabel-tv pas voorbijkomen in kwaliteit."