Zestig procent van de bedrijven is wel eens slachtoffer geweest van digitaal ongerief. Het gaat dan om een virusinfectie, gestolen laptop of een defecte infrastructuur. Tachtig procent van de respondenten denkt dat hun digitale veiligheid op orde is. De resultaten werden dinsdag door Digibewust en Staatssecretaris Frank Heemskerk (EZ) gepresenteerd op de Safer Internet Day 2008.

Beveiliging in Nederland laat nog veel steken vallen. Minder dan de helft van de bedrijven hanteert verschillende niveau's van databeveiliging of heeft een officieel wachtwoordbeleid. Dertig procent heeft regels voor het openen van e-mailbijlages. Vaak zijn er geen regels voor het bekijken van websites of het downloaden van bestanden.

De conclusies onderschrijven die van het Webwereld Security onderzoek dat vorige week is gepresenteerd.

Barometer krijgt vervolg

Heemskerk wil voorlopig doorgaan met de barometer. De test wordt uitgebreid met een pagina waarop bedrijven hun eigen beleid kunnen vergelijken met concurrenten of andere branches. "50 Bedrijven die de test hebben ingevuld en slecht hebben gescoord krijgen de mogelijkheid hun digitale bedrijfsvoering te laten doorlichten door een professionele ICT-adviseur", zegde de staatssecretaris toe.

De Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Comissie om aandacht te vragen voor veiligheid op internet. In dat kader werden bijvoorbeeld een scholencompetitie, een europees jongerenforum en een wereldwijde blogathon georganiseerd.