Nederland haakt daarbij aan op het EU-project PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), dat tot doel heeft een pan-Europees netwerk van supercomputers te bouwen. Met 5 nieuwe supercomputers wil Europa zich ervan verzekeren dat het op het gebied van rekenkracht kan concurreren met Japan en de Verenigde Staten.

Het Nederlandse kabinet wil de supercomputer graag in Amsterdam neerzetten. De keuze valt op die locatie "door de nabijheid van Schiphol en het it-cluster rond de Nationale Computerfaciliteit bij SARA, en de beschikbaarheid van geschikt personeel", verklaart het kabinet.

Supernode

Wetenschappelijke instellingen, het bedrijfsleven en overheden moeten de kosten opbrengen. Die bedragen zo'n 25 miljoen euro per jaar. Om de supercomputer heen moet een zogeheten supernode ontstaan, een knooppunt van infrastructuur, met onder andere een glasvezelnet en een datacenter. De nieuw te bouwen supercomputer zou in 2015 gereed moeten zijn.

Volgens het kabinet versterkt de komst van een nieuwe supercomputer de positie van Nederland als kenniseconomie. Dat biedt grote kansen voor zowel wetenschap als bedrijfsleven. Zo kan de rekenkracht van levensbelang zijn bij bijvoorbeeld overstromingen, om goede voorspellingen te doen van de loop van het water, schrijft het kabinet.

Huygens is nu de snelste

Op dit moment staat de snelste computer van Nederland, het IBM Power 575 Hydro-Cluster, ook al in Amsterdam. Die supercomputer heet Huygens en staat momenteel op de 93ste plaats in de top-500 van supercomputers. Volgens het kabinet veroudert die machine snel en is Huygens over een jaar of twee aan vervanging toe. De Nederlandse super haalt een rekensnelheid van 65 teraflops.