Je kon er natuurlijk op wachten. Als je tienduizenden dollars ontvangt van AT&T, Verizon en de kabelsector, dan moet je als parlementariër nu vol aan de bak. En dat doet Marsha Blackburn dan ook. Krap een week nadat de FCC instemde met nieuwe strenge regels die netneutraliteit afdwingen, is het eerste wetsvoorstel ingediend dat de boel moet terugdraaien. En niet de FCC moet terug zijn hok in, ook Obama, de kwaaie genius achter netneutraliteit, vindt Blackburn.

Spreekbuis

Volgens het congreslid storten de nieuwe regels van de FCC het internet terug 'in het tijdperk van de jaren dertig'. Hé, waar hebben we dat eerder gehoord? O ja, het persbericht van Verizon. Blackburn spant helaas wel het paard achter de wagen, aangezien eerdere lobbypogingen faliekant mislukten of zelfs een averechts effect hadden.

In Europa wordt het spel subtieler gespeeld, mede mogelijk gemaakt door het stroperige drijfzand van Brusselse besluitvorming. En zo kan het zijn dat we na drie jaar Europees steggelen weer terug bij af zijn: een vaag telecomplan voor quasi-netneutraliteit met meer gaten dan een Zwitserse kaas.

Lees verder: Amerika drukt historische regels netneutraliteit door