De File Management Engine is een systeem voor bestandsvirtualisatie, gebaseerd op Microsofts Distributed File System (DFS). Net als vergelijkbare producten van bijvoorbeeld EMC verplaatst het systeem de bestanden terwijl deze beschikbaar blijven voor gebruik, zodat de omgeving gewoon door kan draaien. De functionaliteit lijkt op die van Brocades StorageX appliance, alleen is de laatste niet geheel ononderbroken zoals de FME volgens Brocade wel is, en kan de FME naast out-of-band gegevens ook in-band migreren.

Het apparaat plaatst bestanden afhankelijk van ingestelde policies automatisch op hun plek binnen een tiered opslagomgeving. Daarbij maakt het geen gebruik van aparte software aan de cli├źntzijde, wat het inhangen van het systeem gemakkelijk maakt, zo beweert de fabrikant.

"Eigenlijk hakken we de fysieke link weg tussen het geopende bestand en de gebruiker", zegt Timm Hoyt, director sales bij Brocade. "Beheerders kunnen daardoor bestanden verslepen naar andere servers of naar andere tiers." Met een op policies-gebaseerd systeem is het daarnaast mogelijk om bestanden op een juiste plek in het netwerk te hangen. "We schatten dat ongeveer 60 a 70 procent van de bestanden op tier 1 daar niet thuishoren omdat ze niet bedrijfskritisch zijn, of niet meer vaak worden geraadpleegd. Optimalisatie daarvan, dus ze naar een andere tier halen bijvoorbeeld, kan zo met policies worden geautomatiseerd."

Het kastje ondersteunt naast DSF de belangrijke bestandsfuncties van Windows, en werkt met de Windows beheertools, Active Directory en SMB. Windows Server 2003 en XP worden ondersteund, maar Vista en Server 2008 nog niet. "Dat komt omdat Microsoft nog geen versie van DSF heeft uitgebracht voor Server 2008 of Vista", legt Hoyt uit. "We verwachten dat we die binnenkort in de appliance kunnen hangen." Goedkoop is de kast niet: een cluster kost 100 duizend dollar, een alleenstaand kastje de helft daarvan. Bron: Techworld