"Shared hosting is het beheren van niet- business kritieke websites en mailboxen, dit zijn echt bulkdiensten. Managed Hosting houdt in dat een klant een business kritieke omgeving, met database-, applicatie-, web- en mailservers, aan ons uitbesteed waarbij wij garanties geven op de beschikbaarheid van deze omgeving. IT Outsourcing is het hosten van werkplekken."

Systeembeheerder?

"Strikt genomen ben ik geen systeembeheerder, al ben ik dat wel geweest. Tot twee maanden terug was ik teamleider van het Windows-supportteam. Dat was een tijdelijke functie. Daarvoor was ik solutions engineer, en dat ben ik nu weer. Naast dat ik aanvragen van bedrijven afhandel en dus hun omgeving opzet, doe ik ook de derdelijns systeembeheer. We doen dat met zes man.

Dingen die systeembeheerders doen, doe ik ook, maar dan voor de interne systemen. Ik werk nu 7,5 jaar bij PINS, daarvoor zat ik een jaartje in de detachering. Daarvoor heb ik vijf jaar bij de Marine gewerkt als systeembeheerder voor OpenVMS. Dat zie ik als systeembeheer, maar wel op een andere manier."

Omgeving

"Het hangt allemaal van de klant af. We hebben klanten met alleen Webservers, klanten met de combinatie Web en DB servers of klanten met alleen mailservers. Klanten die hogere beschikbaarheid nodig hebben, maken gebruik van clustering, loadbalancing of hebben twee omgevingen staan.

We hosten voor zowel grote als kleinere bedrijven. Vaak zien we Windows Server 2003, Exchange, MySQL, maar we zien ook heel veel mixen met bijvoorbeeld Linux."

Variatie

"Dat maakt het gelijk ook zo leuk: de variatie. Ik zou niet kunnen gedijen in een kantooromgeving waar ik alleen maar één omgeving beheer. Dat heb ik een tijdje in de detacheringwereld meegemaakt. Je hebt daar gebruikers met vragen en problemen die je moet oplossen, en je hebt een netwerk dat je zo goed mogelijk in de lucht wil houden.

Dat is leuk, maar in de hosting heb je heel veel omgevingen met hun eigen eigenaardigheden. De ene dag ben je bezig met een webserver, de andere dag ben je in de weer met een hele omgeving. Daar zit de meeste uitdaging in. Eens een hoster, altijd een hoster: eenmaal ermee begonnen, wil je niet meer terug. Het is een aparte tak van sport."

24X7

"De downside ervan is toch wel dat de systemen 24 uur per dag, 7 dagen per week door moeten lopen, ook 's nachts. Op dit moment loop ik geen waakdienst, maar escalatiedienst. Ik sta dus niet op het roulatierooster om een week stand-by te zijn, maar ik heb het wel zes jaar gedaan. Zulke weken zijn best zwaar: je telefoon ligt gewoon naast je bed, en bij elk sms'je moet je eruit. Kan je dit vervangen door: Het kan dan echt van alles zijn, van een DDoS-aanval tot schijven die vollopen door backups. We hebben heel veel klanten, dus de exposure naar het internet is natuurlijk heel erg groot. Ik had er weken bij dat ik me afvroeg of mijn telefoon het wel deed, terwijl ik me tijdens andere weken wel eens afvroeg of ik niet beter mijn bed kan verkopen. Dat zijn een beetje de mindere weken, zal ik maar zeggen."

Remote Desktop

Op dit moment ben ik bezig met onderzoek naar Remote Desktop Services in Windows Server 2008. Dat is heel erg leuk, want we hebben het bij onze outsourcing geregeld op basis van Windows 2003 en third party tools. Daar komen toch wel wat probleempjes uit. We zijn nu dus aan het kijken of we dat kunnen vertalen. Dat is heel uitdagend en leuk.

De ingang moet voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk gehouden worden, dus je krijgt een knop waar een applicatie achter zit als Word, Excel of Access, en die zo wordt seamless naar de locale client gestreamed. Dat moet zo veilig en soepel mogelijk. Vaak hebben we meerdere Remote Desktop Servers staan, met load balancers.

Tooltje

" MRemote is een tool die ik veel gebruikt. Dat is voor RDP-sessies, maar ook voor SSH-sessies naar Linux toe. Je kunt heel makkelijk verschillende omgevingen beheren, dus dat is voor mij een gouden tool. En passkey, puur om alle wachtwoorden te kunnen onthouden. Het zijn zo'n vijftig verschillende wachtwoorden, dat kun je niet echt onthouden." Bron: Techworld