Een van de leveranciers van RedUnix, hostingbedrijf Grafix uit Capelle aan den IJssel, heeft vrijdag de stroom losgekoppeld van de racks van RedUnix in datacenters in Capelle aan den IJssel, Rotterdam en Alphen aan den Rijn. Ook werd de fiberring tussen de locaties ontkoppeld. De actie is het gevolg van een uit de hand gelopen betalingsachterstand.

De actie had tot gevolg dat sinds vrijdag enkele honderden websites offline zijn, waarvan een aanzienlijk aantal webshops. Gedupeerden praten op verschillende fora over enkele duizenden euro’s aan schade.

Verhuizen

De gedupeerden proberen nu door het opvragen van tokens, codes om te bewijzen dat een bepaald url van de domeinnaamhouder is, in ieder geval hun domein te verhuizen naar een andere isp. Dat is sommigen gelukt, anderen melden dat het niet lukt met RedUnix in contact te komen. Via fora als Webhostingtalk en Sitedeals houden de gedupeerden elkaar op de hoogte.

De actie van Grafix is een dieptepunt in een naar het schijnt enige tijd broeiende twist tussen twee zakenpartners van RedUnix. Die twee (ex)partners, Fred Arendse en Sam Terburg, beschuldigen elkaar in het openbaar, voornamelijk via het eerder genoemde Webhostingtalk. De zaak kwam aan het rollen nadat Fred Arendse een bericht naar klanten van RedUnix had gestuurd, waarin hij Sam Terburg beschuldigt van fraude en malversaties.

Betalen van schulden

Arendse heeft een jaar geleden via zijn bedrijf IP Phone Team hoster RedUnix gekocht van Terburg. Arendse kocht de hoster naar verluidt door diens schulden af te kopen. Terburg verliet RedUnix later , maar volgens Arendse probeerde hij via vervalste facturen de betalingen van klanten van RedUnix op zijn eigen rekening te krijgen.

Nauwelijks een week na die beschuldigingen trok Grafix de stekker uit de rackservers van RedUnix, ook dit zou zijn gebeurd omdat rekeningen niet werden betaald. Sommige sites van de gedupeerde webwinkels en andere sites komen langzaam weer online. Een groot deel gedupeerden twittert nog steeds niets te hebben gehoord van RedUnix.

Telefoons afgesloten

Ook Webwereld krijgt zowel Terburg als Arendse niet aan de lijn, Telefoons zijn afgesloten of worden niet opgenomen. De website van RedUnix is bij het schrijven van dit artikel nog steeds offline. Grafix is om opheldering gevraagd maar heeft nog niet gereageerd.

Het Platform voor isp’s, ISPam.nl heeft beide mannen maandag wel te pakken gekregen. Beiden hebben geen goed woord voor elkaar over. Arendse zegt dat Terburg “de boel heeft leeggeroofd” en kondigt een kort geding aan tegen de voormalige partner. Ook wil hij Grafix voor de rechter dagen, vanwege “medeplichtigheid” aan de “illegale activiteiten” van Terburg.

Arendse zegt tegen ISPam hard te werken aan een oplossing voor de klanten van RedUnix en zouden diverse racks weer in de lucht zijn. Terburg daarentegen benadert zijn ex-klanten met het aanbod om bij zijn nieuwe isp, Produtch Hosting, te komen.