Hiermee verdwijnt ook Microsoft’s beveiligingsproduct ISA-server uit het MKB-segment. Small Business Server is de door Microsoft voor gebruik in het MKB geoptimaliseerde bundel van haar belangrijkste server-producten. Behalve Windows Server omvat het ook Exchange Server, Sharepoint Services en in de Premium-versie ook nog SQL Server en Internet Security and Acceleration Server (ISA Server).

Small Business Server is vooral populair bij kleinere bedrijven zonder professionele IT-afdeling. Tot 50, en in de 2003-versie zelfs tot 75 gebruikers, kunnen maximaal tegelijk de server gebruiken. Daarboven wordt volgens Microsoft de last te groot en is spreiding van de server-functies over meerdere servers noodzakelijk. Small Business Server ondersteunt ook geen clustering.

Nog dit jaar wil Microsoft een nieuwe versie van Small Business Server uitbrengen, gebaseerd op Windows Server 2008. Opvallend genoeg heeft Microsoft besloten dat die versie alleen nog te installeren zal zijn op een server met één netwerkkaart. Dit betekent automatisch ook dat Microsoft’s beveiligingsproduct ISA-server geen onderdeel meer van de bundel is. ISA-server vereist namelijk juist minimaal één extra netwerkkaart in een server om gericht zijn taken te kunnen vervullen.

Volgens Sean Daniel, Product Manager bij Microsoft en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de komende versie van Small Business Server wil Microsoft voorkomen dat er verwarring ontstaat bij de systeembeheerders over welke beveiliging zij moeten gebruiken. ‘In Windows Server 2008 is de oorspronkelijke RRAS-firewall vervangen door de Windows Firewall. Dat zorgde voor veel onduidelijkheid over wat nu de beste keuze is’ aldus Daniel. ‘Anders dan de RRAS-firewall beschermt de Windows Firewall alleen de server zelf, maar hij doet dat wel heel veel beter. Denk aan de Windows Firewall als dichter tot ISA-server terwijl de RRAS-firewall alleen NAT en portblocking doet en daarmee vergelijkbaar is met de firewall in een willekeurige SOHO-router’ aldus Daniel.

Verreweg het grootste aantal Small Business Server installaties gebeurt volgens Daniel nu reeds op een server met maar één netwerkkaart. De impact van de beslissing is dan ook zeer beperkt, zo meent Daniel. IT-leverancier Marcus Smit uit Assen bevestigt dit beeld. Smit levert IT-diensten aan meerdere middelgrote en kleine bedrijven en heeft ook ervaring met Windows Small Business Server. 'Geen van mijn klanten gebruikt ISA-server. Steeds meer bedrijven kiezen bovendien voor een gehoste oplossing, daarbij speelt ISA-server al helemaal geen rol.'

Toch veilig

Microsoft adviseert huidige gebruikers van Windows Small Business Server die overwegen over te stappen op de 2008-versie, nu al hun netwerk anders in te richten al voorbereiding op de komst van Small Business Server 2008. Volgens Daniel doen gebruikers van Small Business Server 2003 er verstandig aan nu al het netwerk zo te veranderen dat de bescherming gebeurt door een aparte hardware firewall.

Als alternatief kunnen zij volgens Daniel ook een echte ISA-server inrichten. In de Premium-editie van Small Business Server 2008 zit voor het eerst een tweede Windows Server licentie die op een tweede server geïnstalleerd mag worden. Hoewel bedoeld als basis voor SQL-server kan men er ook voor kiezen daarvan een ISA-server te maken. Die licentie moet dan wel apart worden aangeschaft, maar Daniel heeft inmiddels de toezegging gedaan dat bedrijven die nu Small Business Server via het Microsoft systeem van ‘Software Assurance’ afnemen, daarvoor later dit jaar ‘een interesante aanbieding’ te doen.

Centro

Behalve Small Business Server 2008 heeft Microsoft voor later dit jaar nog een tweede op middelgrote bedrijven toegespitst product aangekondigd. Deze Windows Essential Business Server richt zich op bedrijven die te groot zijn voor de Small Business Server, tot een maximum van 300 werkplekken. Ook dit product, vooral nog bekende onder de codenaam Centro, komt in een Standard en een Premium editie, maar omvat nog altijd wel ook ISA-server. Bovendien kan Centro tot op 4 hardware servers worden verdeeld.

Zowel voor Small Business Server als de nieuwe Essential Business Server heeft Microsoft behalve technologische vernieuwing, toegezegd het licentiemodel vergaand te vereenvoudigen. Gebruikerslicenties voor het product omvatten voortaan altijd licenties voor alle deelproducten, wat in de huidige en eerdere versies van in elk geval Small Business Server niet zo was. Ook de telling en het eventueel terugtrekken van het aantal licenties wordt voor de nieuwe versies vereenvoudigd. Bron: Techworld