In samenwerking met verzekeraars Allianz en Mondial Assistance biedt Air France-KLM reizigers betaalde opslagruimte. Voor 59 euro per jaar krijg je 5GB, een premiumabonnement met ongelimiteerde data-opslag kost 68 euro per jaar.

Protect'fly, zoals de dienst heet, is vooral handig in geval van nood, aldus de luchtvaartmaatschappij. Voor medische nood is een 'noodsafe' gemaakt. Daarin adviseert Allianz je medische dossier (en dat van partner en kinderen) op te slaan. In geval van nood kan een notaris, arts, bijstandsverlener of een vertrouwd persoon dit deel van de safe raadplegen, als die persoon in kwestie vooraf bevoegd is verklaard door de klant.

Inenting

Bovendien kan de digitale kluis per sms of e-mail herinneringen sturen, bijvoorbeeld van een datum waarop de geldigheid van een document verstrijkt, een verjaardagsdatum, een datum waarop een volgende inenting dient te gebeuren.

Protect'fly is volgens de website van Allianz "24 uur per dag en 7 dagen per week vanaf elke pc met internetaansluiting" beschikbaar. De Nederlandse verzekeraar FBTO is vorig jaar ook begonnen met cloudstorage. FBTO biedt klanten met een inboedelverzekering een 50GB online datakluis als gratis extra.

SkyDrive

Vergeleken met al bestaande storage-aanbieders is Air France-KLM nogal duur. Zo is de eerste 2GB bij Dropbox gratis, kan je met Microsofts SkyDrive 25GB gratis opslaan en krijg je bij Google voor 5 dollar per jaar 20GB opslagruimte.