Het hoogste hof in Zuid-Korea heeft de politicus veroordeeld voor het naar buiten brengen van corruptie in en rond het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf Samsung. Parlementslid Roh Hoe-chan heeft daarbij volgens de Supreme Court communicatiewetten geschonden en mag daarom niet langer in overheidsdienst zijn.

'Ongefilterde toegang'

De klokkenluider heeft namelijk transcripties van afgetapte conversaties geopenbaard door ze op internet te zetten. Het hoogste hof licht de veroordeling van Roh toe dat hij te ver is gegaan door de informatie online te zetten, "waar iedereen er bij kan". Dit in tegenstelling tot "het distribueren van persberichten naar journalisten", citeert techblog The Verge uit de toelichting.

Bij de media is er volgens het Zuid-Koreaanse hof namelijk sprake van 'verantwoordelijke keuzes' voor de selectie welke informatie te publiceren. De "ongefilterde toegang" die de gewipte politicus aan het algemene publiek heeft gegeven, kon niet door de beugel.

Journalist al veroordeeld

Hij heeft de kwestie in 2005 voor het eerst naar buiten gebracht en zegt nu dat hij geen spijt heeft van zijn daad, meldt persbureau Associated Press. "Als ik acht jaar terug ga, zou ik nog altijd hetzelfde doen", wetende dat hij hiervoor veroordeeld zou worden, stelt de klokkenluider in een persverklaring.

In 2011 is in deze zaak al een journalist tot een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. De verslaggeving door Lee Sang-ho van mediaconcern MBC (Munhwa Broadcasting Corporation) over de afgetapte priv├ęgesprekken was volgens de rechtbank 'niet in het publieke belang'. De affaire heeft de naam Samsung X-File.

Ongeldig bewijs

Het gaat om afgeluisterde gesprekken uit de jaren negentig tussen Samsung-topmensen als voorzitter Lee Kun-hee en zijn zwager. Daaruit zou vergaande omkoping blijken van politici, openbaar aanklagers en zelfs presidentskandidaten. Complicerende factor is dat de corruptiegesprekken illegaal zijn opgenomen door de inlichtingendienst van Zuid-Korea. Daardoor is de informatie niet bruikbaar als bewijsmateriaal in eventuele aanklachten tegen Samsung.